Evropská komise: Česko čeká další propad ekonomiky

Praha - Česká ekonomika letos vykáže propad o 1,3 procenta. Ve své nové prognóze to uvádí Evropská komise (EK). Ta přitom Česku dosud předpovídala stagnaci. I recese evropské ekonomiky bude podle EK hlubší, než se zdálo. Nejvíc z celé eurozóny pak má růst slovenská ekonomika, a to o 2,6 procenta. Pozitivnější čísla by tak měl přinést až rok 2014.

Na letošní rok počítá Evropská komise v eurozóně s propadem hrubého domácího produktu o 0,4 procenta, v celé Evropské unii pak o 0,3 procenta. Hospodářský růst v unii oživí až v roce 2014, kdy se začnou projevovat strukturální reformy, které podnikají země ohrožované dluhovou krizí. Růst v zemích eura by měl dosáhnout 1,4 procenta. Komise také očekává že až v roce 2014 začne klesat nezaměstnanost.

Vyhlídky na rok 2013 nejsou pro Čechy příznivé, lépe si povedou Slováci

Na příští rok počítá komise v České republice s růstem hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, zatímco dosud čekala růst o 1,5 procenta. Komise to uvedla v podzimní prognóze vývoje hlavních makroekonomických ukazatelů pro členské státy EU na léta 2012 až 2014.

Robert Fico
Zdroj: ISIFA/EPA/CHRISTOPHE KARABA

Mnohem lépe si má vést Slovensko, jemuž komise zlepšila výhled růstu HDP na letošní rok na 2,6 procenta. Dosud komise počítala na Slovensku s růstem ekonomiky o 1,8 procenta. 
Příští rok má růst slovenské ekonomiky činit dvě procenta.

Evropská komise o prognóze:

„Hlavními příčinami slabého výkonu ekonomiky v roce 2012 je zhoršování krize státních dluhů v prvním pololetí tohoto roku spolu s rostoucími obavami trhů o dlouhodobou životaschopnost eurozóny a s negativními zpětnými vazbami mezi tlaky ve financování bank a hospodářskou aktivitou.“

S poklesem ekonomiky ČR o jedno procento letos počítá ministerstvo financí

Také ministerstvo financí (MF) v říjnové prognóze zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl HDP klesnout podle MF o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle nové prognózy České národní banky (ČNB) příští rok poroste hrubý domácí produkt tuzemské ekonomiky jen o 0,2 procenta. Odhad vývoje ekonomiky zhoršila ČNB o 0,6 procentního bodu. Pro letošní rok ČNB nadále počítá s poklesem ekonomiky na 0,9 procenta.

Bankovky
Zdroj: ČT24

Nová prognóza ČNB počítá podle guvernéra Miroslava Singera s poklesem tržních úrokových sazeb a následně s jejich růstem až v roce 2014. „Česká ekonomika letos klesne vlivem výrazného zpomalení zahraniční poptávky a celkově utlumené domácí poptávky,“ uvedl Singer.