Komerční bance se daří, její francouzská matka ale zaostává

Praha/Paříž – Čistý zisk Komerční banky (KB) za první tři letošní čtvrtletí stoupl meziročně o 55,1 procenta na 10,9 miliardy korun. Zisk rostl zejména proto, že loňský rok byl ovlivněn znehodnocením řeckých státních dluhopisů. Naopak zisk francouzské banky Société Générale, mateřské společnosti tuzemské KB, se dál propadá kvůli účetním ztrátám způsobeným odchodem banky ze zadluženého Řecka – ve třetím kvartálu se snížil meziročně o 86 procent.

Celkový hrubý objem úvěrů poskytnutých Skupinou KB se meziročně zvýšil o 6,2 procenta na 462,3 miliardy korun. Rostlo jak úvěrování jednotlivců, tak i podniků a podnikatelů. Čisté úrokové výnosy poklesly meziročně o desetinu procenta na 16,5 miliardy korun.

„Čeští spotřebitelé a podniky reagují zvýšenou opatrností na nejistotu vyvolanou zpomalující se poptávkou po exportech a turbulencemi v domácí politice. Dlouhodobé investice a plány klienti často odkládají, což omezuje poptávku po úvěrech, bez ohledu na extrémně nízké úrokové sazby,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel KB Henri Bonnet.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky je ve výnosech banky stále patrnější vliv nepříznivé ekonomické situace a extrémně nízkých úrokových sazeb ČNB. Vzhledem k tomu, že centrální banka nedávno opět snížila sazby, tlak na úrokové marže bude dále pokračovat, stejně jako konkurenční tlak na výnosy z poplatků. „Přesto je KB na dobré cestě dosáhnout za celý rok 2012 rekordního zisku kolem 14 miliard korun,“ myslí si Hatlapatka.

SG zklamala očekávání analytiků

Čistý zisk banky Société Générale klesl na 85 milionů eur (2,2 miliardy korun) z 622 milionů eur o rok dříve. Skončil tak výrazně pod odhady analytiků, kteří podle ankety agentury Reuters čekali v průměru zisk 139 milionů eur. Francouzská bankovní dvojka do výsledků třetího čtvrtletí započítala ztráty z prodeje řecké dceřiné banky Geniki a amerického investičního fondu TCW.

Šéf Société Générale Frederic Oudéa navíc předestřel velmi opatrný výhled do dalšího období. „Ekonomický růst zůstal celkově chabý a v USA se rýsuje začátkem roku klíčová nejistota v podobě fiskálního útesu. V eurozóně nemůžeme čekat žádné zázraky,“ řekl Oudéa.

Úsilí banky o snižování nákladů a snižování bilanční sumy však posílilo její kapitálovou základnu. Poměr kapitálu k aktivům podle přechodných globálních pravidel Basel 2,5 vzrostl na 10,3 procenta a společnost uvedla, že vyhoví cílové regulaci Basel III, která vstoupí v platnost v příštích letech.

ČSOB letos stoupl čistý zisk o 29 procent

Daří se i Československé obchodní bance (ČSOB), která patří k největším tuzemským bankovním skupinám. Za tři čtvrtletí roku totiž zvýšila čistý zisk meziročně o 29 procent na 11,5 miliardy korun. Aktiva banky od počátku roku klesla o jedno procento na 931,8 miliardy korun.

Belgická bankovní skupina KBC, která vlastní ČSOB, se ve třetím čtvrtletí vrátila do kladných čísel. KBC uvedla, že těžila ze silného výkonu na domácím trhu a ve střední a východní Evropě. Za prvních devět měsíců roku vytvořila zisk 372 milionů eur proti ztrátě 424 milionů eur ve stejném období loňského roku.