Čistý zisk ČEZu za tři čtvrtletí vzrostl o 27 procent

Praha – Čistý zisk energetické skupiny ČEZ za první tři čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o 27 procent na 33,4 miliardy korun. Hlavním důvodem růstu byla vyšší výroba v jaderných elektrárnách, nárůst výroby v rumunských větrných elektrárnách a mimořádné finanční náklady v roce 2011. Nepříznivě ale působí na hospodaření firmy vývoj v Albánii, kde se ČEZ pře s tamní vládou o distribuční sítě.

Podle aktualizovaných odhadů by měl čistý zisk skupiny za celý letošní rok dosáhnout 40 miliard korun. Odhad zisku je o miliardu nižší než v pololetí.

Podle analytika Tomáše Sýkory z Patria Finance zveřejněné výsledky nenaplnily očekávání. Patria Finance očekávala čistý zisk skupiny za tři čtvrtletí 36,5 miliardy korun. Sýkora se domnívá, že se na výsledcích podepsala zejména klesající cena elektřiny a větší ztráta v Albánii, než jakou analytici očekávali.

Proč má ČEZ problémy v Albánii?

Společnost ČEZ získala 76 procent v albánské distribuční společnosti CEZ Shperndarje v roce 2009 za 102 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun). Spor vznikl na konci loňského roku, kdy místní regulátor prudce zvýšil tarify, které distribuční firma platí státem vlastněné elektrárenské společnosti, distributor ale nedostal možnost zdražit proud koncovým zákazníkům. Firma se tak dostala do ztrát, což se negativně promítá i do hospodaření celé skupiny ČEZ.

ČEZ vytvořil společně s albánskou vládou pracovní skupinu, která se snaží tamní situaci řešit. „Myslím si ale, že nejpravděpodobnější řešení bude odchod ČEZu z Albánie,“ řekl k tomu předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš.

Také analytik Petr Hlinomaz ze společnosti Benchmark konstatuje, že se výsledky ČEZu dostaly pod očekávání trhu. „Hlavní poselství zatím vyznívá v tom smyslu, že se ČEZu situace v Albánii vymyká z rukou,“ uvedl.

Dopady ekonomické krize v budoucnu pocítíme, myslí si Beneš

Předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš je nicméně přesvědčen, že si skupina udržuje silnou likvidní pozici a těší se dobrému finančnímu zdraví.

„Energetické společnosti v západní Evropě pociťují dopady ekonomické krize a rostoucí regulace energetiky ve svých výsledcích citelněji. Našimi aktivními opatřeními a úspěšným prodejem naší elektřiny na více let dopředu se nám podařilo tento vliv oddálit, ale v dalších letech tento trend zasáhne i nás. Proto intenzivně pracujeme na hledání dalších vnitřních úspor,“ uvedl Beneš.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.

ČEZ - výsledky 3Q 2012
Zdroj: ČT24