Míra nezaměstnanosti si v říjnu připsala jednu desetinu

Praha – Nezaměstnanost v Česku podle výpočtu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v říjnu vzrostla na 8,5 procenta ze zářijových 8,4 procenta. O práci se ucházelo 496 762 lidí, což bylo meziměsíčně o 3 577 více. O dvě desetiny procenta přitom ubylo volných pracovních míst. Zatímco analytici v říjnu očekávali stagnaci nezaměstnanosti, pro další měsíce předpovídají postupný růst až k 9 procentům.

MPSV začalo zároveň používat novou metodiku výpočtu, která uvádí podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Na konci října tento ukazatel dosáhl hodnoty 6,7 procenta – u mužů 6,3 procenta a u žen rovných 7 procent.

„Situace na trhu práce se pomalu, ale jistě zhoršuje,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pro říjen totiž podle něj bývá typický alespoň přechodný pokles počtu lidí bez práce. „Letos jich ale poprvé od roku 1998 v tomto měsíci přibylo,“ upozornil s tím, že problémem pracovního trhu momentálně není masivní propouštění, ale nízká tvorba nových pracovních míst.

Jaké jsou názory ekonomů?

„Důvod je jasný - je to slabá ekonomika. Je to prostě mix restriktivní fiskální politiky plus opatrné chování spotřebitelů,“ domnívá se Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

„Když se podíváme na celou ekonomiku, tak nejhorší propouštění je ve stavebnictví, nicméně pomalu a jistě začínají propouštět i průmyslové podniky, které se potýkají s nedostatkem zakázek,“ upozorňuje ekonom ČSOB Petr Dufek.

Těch úřady práce koncem října evidovaly 40 729. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 12,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Jeseník, Chomutov, Bruntál, Šumperk a Teplice.

Podle analytiků lze vzhledem k pokračující recesi počítat s postupným růstem nezaměstnanosti v dalších měsících a na začátku příštího roku. „Nezaměstnanost poroste jak díky ukončování sezonních prací, tak i vzhledem k horší situaci v domácí ekonomice. Na konci letošního roku by již míra nezaměstnanosti měla dosahovat úrovně devíti procent,“ uvedl například analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. To se znovu odrazí ve spotřebě domácností a tím pádem i v kondici tuzemské ekonomiky.

Nezaměstnanost meziměsíčně stoupla v 53 okresech. Největší nárůst statistici zaznamenali v okresech Jindřichův Hradec (o 6,5 procenta), Rokycany (o 6,3 procenta), Vsetín (o 4,8 procenta) a Plzeň-město (o 4,7 procenta).

Vydáno pod