Banka radila klientům, jak na daňové úniky

Berlín – Divize největší švýcarské banky UBS údajně pomáhala svým klientům při daňových únicích. Podezření pojala německá prokuratura, která případ vyšetřuje. Podle ní zaměstnanci německé divize banky pomáhali klientům přesunovat peníze do Švýcarska, aby je tak ukryli před německými daňovými úřady. Banka nicméně toto podezření odmítla.

UBS již v dubnu popřela zprávy médií, že radí bohatým Němcům, aby přesunuli své peníze do Singapuru a dalších finančních center. „Interní vyšetřování těchto obvinění neodhalilo žádné známky pochybení ze strany UBS Deutschland,“ uvedla banka.

Prokuratura podle mluvčího již v květnu provedla neohlášené kontroly v kancelářích UBS ve Frankfurtu. Získala tak elektronické údaje a další materiály, které nyní analyzuje.      

Vyšetřování kvůli napomáhání při daňových únicích již v Evropě a Spojených státech čelí několik švýcarských bank. Podobný případ na začátku října zahýbal například politickou scénou v Řecku. Byl zde zveřejněn seznam osob, které na konta ve Švýcarsku ukládaly poměrně vysoké částky. Někteří Řekové na tomto seznamu, včetně mnoha prominentů, jsou podezřelí z daňových úniků. Takové kauzy by mohly ohrozit budoucnost švýcarských zákonů na ochranu bankovního tajemství.