Letošní adventní trhy? Nejlépe na den, v zahraničí a se slevou

Praha - Až sto tisíc Čechů letos vyrazí na adventní trhy do zahraničí, nejčastěji do Rakouska a Německa. Velká část z nich zamíří na jednodenní výlet. Lákají je vánoční nákupy, svařené víno a medovina. Za hranicemi utratí celkem kolem půl miliardy korun. Poptávku lidí zvyšuje nabídka zájezdů na slevových serverech.

Češi se začínají zajímat i o „exotičtější“ města

Cestovní agentura Invia letos zaznamenala o 27 procent vyšší poptávku po jednodenních zájezdech na adventní trhy v okolních zemích. „Největší zájem je o Drážďany, Mnichov a Norimberk pro obyvatele Čech a Vídeň pro Moravu. Klienti se ale začínají zajímat i o další, méně vyhledávané destinace. Patří sem trhy v destinacích Budapešť, Štýr, Linec nebo Pasov,“ vysvětlil Michal Tůma z Invie.

Některé cestovky podle něj nabízejí jednodenní adventní zájezd zdarma jako bonus k zakoupené dovolené ve vybraných termínech.

Ještě v roce 2010 se do zahraničí na Vánoce vypravilo zhruba 50 tisíc Čechů, letos jich podle odhadů bude až 100 tisíc. „Už dnes je jasné, že prodeje jednodenních adventních výletů u nás porostou o více než polovinu. Letos bychom měli vypravit 30 až 40 autobusů, to znamená až 2 000 míst,“ dodal Tomáš Filip ze slevového portálu Berslevu.cz.

Právě slevové portály jsou podle Filipa jedním z hlavních důvodů, proč zájem o vánoční trhy v cizině roste. Zájezd si na nich koupí až třetina všech zájemců.

Adventní věnec
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Nikol Hessová ze slevového portálu Slevomat.cz:

„Již nyní pozorujeme ze strany zákazníků i cestovních kanceláří enormní zájem o zájezdy na vánoční trhy po celé Evropě. Pro letošní rok jsme rozšířili seznam partnerů z řad cestovních kanceláří a společně s nimi nabídneme třikrát víc slevových nabídek, než tomu bylo v loňském roce. Předpokládáme, že prodej voucherů se minimálně zdvojnásobí.“

Nejvíc Čechů míří na adventní trhy do Německa, stálicí je Vídeň

„Nejraději lidé nakupují jednodenní výlety a nejoblíbenější adventní destinací jsou Drážďany. Stálými hity jsou i obrovské trhy ve Vídni, Norimberku a Salcburku. Z dalších zemí registrujeme rostoucí zájem o Bratislavu a dlouhodobě oblíbený Krakov,“ potvrdil ředitel slevového srovnávače TopSleva.cz Michal Hardyn.