Areva se odvolala k ÚOHS kvůli vyloučení z dostavby Temelína

Praha – Francouzská společnost Areva je přesvědčena, že její vyloučení z tendru na dostavbu Temelína odporovalo českým zákonům. Odvolala se dnes proto k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a žádá ho, aby detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým ČEZ francouzskou společnost z tendru vyřadil.

„Areva pevně věří, že rozhodnutí o jejím vyloučení je porušením českého práva a zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvedla dnes francouzská společnost. ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.      

„Areva také věří, že komplexní a detailní nabídka, kterou podala v červenci tohoto roku, je v souladu s příslušnými předpisy dle české legislativy i s kritérii výběrového řízení,“ dodala společnost. Areva už dříve oznámila, že se k ÚOHS odvolá. Generální ředitel firmy Luc Oursel uvedl, že Areva je připravena napadnout rozhodnutí ČEZu i u Evropské unie, pokud u českých úřadů ve sporu neuspěje.  

Areva prý ignorovala český atomový zákon

Konkrétní důvody pro vyřazení Arevy z tendru ČEZ ani francouzská společnost nesdělily. Mladá fronta DNES již dříve napsala, že za vyřazením Arevy je skutečnost, že nabídka Francouzů negarantovala fixní cenu dodávky či občas ignorovala český atomový zákon. To ale Oursel popřel.     

Po vyřazení Arevy zůstávají v tendru o dostavbu Temelína pouze americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. ČEZ hodlá ve výběrovém řízení pokračovat a generální ředitel společnosti Daniel Beneš dnes řekl, že by společnost chtěla podepsat smlouvu s vítězem tendru v závěru příštího roku.