Zájem o penzijní připojištění roste, potvrzují fondy

Praha - Ačkoliv ještě důchodová reforma nezačala platit, může si vláda Petra Nečase připsat první úspěch. Češi teď častěji než dřív začali myslet na svou penzi. Zájem o penzijní připojištění roste od počátku roku, v posledních týdnech ale poptávka po spoření zrychluje. Ukázala to exkluzivní anketa Portálu ČT24. Z té vyplynulo i to, že se představitelé největších penzijních fondů v zemi zatím neobávají případného zrušení druhého pilíře, které jim slibuje ČSSD.

U penzijního fondu České pojišťovny bylo od ledna do října uzavřeno 151 tisíc nových smluv, což je o 30 procent více než loni. Ještě lépe vychází srovnání statistik letošního a loňského měsíce října, kdy nárůst dosáhl 105 procent. Generální ředitel fondu Tomáš Matoušek věří, že se dobrá čísla odrazí i v zájmu o druhý pilíř: „Stále si myslíme, že pro druhý pilíř je reálný jeden milion klientů. Věříme, že budeme poptávkou velmi mile překvapeni.“

Jaký zájem penzijní fondy zaznamenaly?

Stejný názor má i Martin Podávka z Allianz: „Očekáváme, že v prvním roce vstoupí do druhého pilíře jeden milion klientů. Naším cílem je 20 procent z tohoto počtu, tedy 200 tisíc klientů.“ S Allianz penzijním fondem začalo na penzi během prvních osmi měsíců letošního roku spořit 138 225 klientů. Ve stejném období loni to bylo jen 32 410 klientů.

Penzijní fondy
Zdroj: ČT24

Ze 47 tisíc smluv v prvních deseti měsících roku 2011 na letošních 74 tisíc smluv za stejnou dobu si polepšil i ČSOB Penzijní fond Stabilita. Jeho generální ředitel a čerstvý prezident Asociace penzijních fondů ale upozorňuje i na další trend - navyšování měsíčních příspěvků u původních smluv: „Registrujeme navyšování pravidelného měsíčního příspěvku na penzijní připojištění v průměru o více než 300 korun. Nejčastěji si klienti navyšovali na 300 korun, a to proto, aby si udrželi státní příspěvek. Poměrně velký počet klientů navýšil svůj příspěvek na 1 000 korun, přičemž důvodem této změny je získání maximálního státního příspěvku 230 korun od Nového roku.“

U PF Generali už pětina klientů sama aktivně navýšila své měsíční úložky tak, aby v rámci svých možností dosáhli na co možná nejvyšší státní příspěvek. Průměrné navýšení se podle předsedy představenstva Jiřího Střelického pohybuje v rozmezí 300 až 400 korun měsíčně. Zvýšený zájem o penzijní připojištění vznikl současně se zvýšeným zájmem médií o téma penzijní reformy na přelomu loňského a letošního roku, podotkl.

Penzijní fond České spořitelny za letošek uzavřel přes 110 tisíc nových smluv.
"Odhadujeme, že by si novou smlouvu mohlo do konce listopadu uzavřít až 40 tisíc klientů.
Oproti loňskému roku se také výrazně zvýšil počet klientů, kteří si navyšují měsíční příspěvek, a to o 70 procent, přičemž největší zájem očekáváme v závěru roku," vysvětlil generální ředitel a předseda představenstva fondu Aleš Poklop.

Budoucnost druhého pilíře je nejistá

Zástupci fondů navíc doufají v to, že pokud v příštích volbách do Poslanecké sněmovny vyhrají sociální demokraté, nebude druhý pilíř reformy zrušen, jak slibovali. „Prozatím jsme na půdě Asociace nezformulovali jednoznačný postoj k názorům sociální demokracie, přesto je zřejmé, že ochrana investic penzijních společností, které jsou nutné pro spuštění 2. pilíře, bude klíčovým tématem,“ říká viceprezident Asociace penzijních fondů ČR a finanční ředitel skupiny AXA Mojmír Boucník. 

„V případě budoucího zrušení druhého pilíře stranami současné opozice jsme přesvědčeni, že prostředky klientů v důchodových fondech budou jejich vlastnictvím, které jim není nikdo oprávněn vzít,“ prohlásil Pavel Jirák, předseda představenstva a výkonný ředitel PF Komerční banky.