Ceny v obchodech se už nezvyšují

Praha - Spotřebitelské ceny zůstaly v říjnu na zářijových 3,4 procenta. Co se týče meziměsíčního srovnání, tak ceny po třech měsících poklesu vzrostly. Konkrétně o 0,2 procenta, jak uvedl Český statistický úřad. Meziroční růst táhlo zdražení potravin a bydlení, naopak zlevnily oděvy a obuv. Meziroční růst měl být přitom podle odhadů analytiků nižší.

Podle statistiků měly rozhodující vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v říjnu i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V kolonce bydlení vzrostly ceny zemního plynu o 13,2 procenta, elektřiny o 4,4 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5 procenta, tepla a teplé vody o 8,7 procenta.

„Rychlejší zvyšování cen brzdí slabá spotřebitelská poptávka, která drží ostatní ceny při zemi,“ vysvětlil analytik Home Credit Michal Kozub. Kvůli vlivu vyšší srovnávací základny z minulého roku bude ale nyní podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky meziroční míra inflace zpomalovat a koncem roku by se měla nacházet lehce nad třemi procenty: „Dnešní údaje nepřinášejí významnější překvapení a reakci trhu proto nečekám.“

Za vším hledej pivo

„Hlavní slovo v říjnové inflaci mělo pivo. O oblibě piva v České republice svědčí mimo jiné také váha ve spotřebním koši, která činí 2,3 procenta,“ upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

V průběhu minulého měsíce pivo v průměru zdražilo o 4,8 procenta a přispělo k celkové inflaci 0,11 procentního bodu. "Pivo tedy stálo za polovinou říjnové meziměsíční inflace," dodal Marek.

Vajíčka zdražila až o 40 procent

Čisté nájemné vzrostlo meziročně o 4,3 procenta, z toho regulované o 10,7 procenta a tržní o 1,5 procenta. Z potravin šly nahoru ceny masa o 10,3 procenta, z toho vepřového o 15,8 procenta a hovězího o 12,5 procenta. Ceny vajec se zvýšily o 40 procent, jogurtů o 8,2 procenta, ovoce o devět procenta, zeleniny o 16,1 procenta, kakaa o 10,3 procenta.

Peníze
Zdroj: Hana Kalvachová/ISIFA

Naproti tomu klesly ceny oděvů o 4,1 procenta a obuvi o 1,5 procenta v porovnání s loňským rokem. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti podle statistiků ovlivnilo hlavně snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,1 procenta. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny mobilních telefonů o 9,5 procenta.