Další verze Kalouskova rozpočtu: Doprava, věda i školství se škrtům vyhnou

Praha - Díky zvýšení daní nebude vláda v příštím roce vůbec škrtat v dopravě, školství ani ve vědě a výzkumu. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Platy učitelů by mohly dokonce vzrůst. Opozice ale daňový balíček i rozpočet dál kritizuje. Ministr financí nyní připravuje už třetí - tentokrát konečnou - verzi státního rozpočtu pro rok 2013. Ještě v úterý ministr počítal s mnohamiliardovými škrty.

Ministr financí ve svém novém rozpočtu počítá s tím, že si Češi sice připlatí, vyhnou se tak ale zhoršení veřejných služeb. „Věda, výzkum, vzdělání, investice do dopravní infrastruktury a další. Já mohu ujistit, že jakkoliv musíme najít šest až sedm miliard úspor, tak je určitě nebudeme hledat v těchto odvětvích,“ podotkl Kalousek. 

Premiér navíc slibuje, že vláda nebude v rozpočtu šetřit ani na podpoře podnikatelů. „Chceme se zaměřit na podporu podnikatelského sektoru. Tak, aby měl prostor pro vytváření pracovních příležitostí,“ prohlásil premiér Petr Nečas. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Obří škrty v oblasti dopravy se nekonají

Nejspokojenější s novým návrhem státního rozpočtu může být ministr dopravy Pavel Dobeš. Tomu ještě před pár dny hrozilo, že přijde o 19 miliard na stavbu silnic, dálnic a železnic. Kalousek ale nyní slibuje, že mu peníze do rozpočtu vrátí.

Díky tomu bude mít Dobeš například dost peněz na modernizaci dálnice D1 nebo na dostavbu části dálnice D3. „V průběhu příštího roku budeme otvírat dva úseky, které jsou v tuto chvíli ve výstavbě. Jeden, který navazuje pod Veselí nad Lužnicí směrem na jih, a potom jeden, který je kousek nad Českými Budějovicemi,“ poznamenal ministr dopravy.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Platy učitelů by se mohly o procento zvednout

Ministr školství Petr Fiala si zase oddychl, že nakonec nepřijde až o pět miliard. Díky zvýšení daní bude moci dokonce zaplatit víc peněz učitelům. „Ten rozpočet je takový, že proti skutečnému stavu roku 2012 předpokládáme mírný nárůst, který se například projeví v růstu platu pedagogů zhruba o jedno procento,“ konstatoval ministr školství.

Podle opozice ale neměl Nečasův tým k zachování kvality školství nebo silnic zvyšovat DPH. „Jestli teď vláda schválí rozpočet, kde budou o něco menší škrty, tak se současně prosadilo zvýšení daně z přidané hodnoty, což samozřejmě postihne negativně spotřebu domácností,“ míní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Vláda bude definitivně rozpočet schvalovat za dva týdny. Poslanci o něm budou poprvé jednat na konci listopadu.

Jak bude nový státní rozpočet vypadat?

Podobně jako u předchozích dvou návrhů státního rozpočtu počítá ministr financí se schodkem 100 miliard korun. Česko by se tak poprvé od roku 2008 mělo dostat s deficitem pod tři procenta HDP, který je například nutný pro přijetí eura.

Příjmy i výdaje by měly být v novém rozpočtu zhruba o sedm miliard nižší než v rozpočtu z léta. Příjmy tedy budou ve výši 1 078 miliard korun, výdaje pak 1 178 miliard korun.

Nejvíc peněz, přes 394 miliard korun, utratí stát na důchody. Náklady na penze tak budou tvořit celou třetinu všech výdajů státního rozpočtu. Druhou nejvyšší položkou jsou platy státních zaměstnanců. Těm stát v příštím roce vyplatí 128 miliard. Třetím nejvyšším výdajem jsou pak sociální dávky, na nichž stát zaplatí 109 miliard korun.