Šéf aeroholdingu Dvořák: ČSA zřejmě partnera nenajdou, nic se ale neděje

Praha - Snahy o privatizaci ČSA mají zhruba pětinovou šanci na úspěch, prohlásil v Otázkách Václava Moravce generální ředitel Českého Aeroholdingu Miroslav Dvořák. ČSA jsou součástí aeroholdingu. S prodejem ve čtvrtek souhlasila vláda, vedení ČSA ve snaze najít strategického partnera oslovilo už 50 největších mezinárodních leteckých přepravců. Podle odhadů mají aerolinky hodnotu 150 milionů korun.

„Nejen, že se ČSA v tuto chvíli stabilizují, ale opravdu začínají vykazovat velmi predikovatelné výsledky. A já se nebojím říct, že když se nenajde partner, tak se nestane vůbec nic,“ prohlásil Miroslav Dvořák. Že se partner pro ČSA vůbec nenajde, považuje za velmi pravděpodobný scénář. ČSA podle Dvořáka nyní vykazují všechny parametry stabilizované firmy.

Dvořák pro příští rok očekává, že se firma bude blížit vyrovnanému hospodaření, ale upozornil, že záleží na vývoji ceny paliva a také na kurzu dolaru. Rovněž už nepředpokládá žádné větší propouštění, počet zaměstnanců ČSA by tak měl zůstat na nynější tisícovce.

Současnost trhu s leteckými společnostmi vůbec nesvědčí

Současná situace na trhu akvizic leteckých společností je podle Dvořáka na bodu mrazu. „Když se podíváte po Evropě, většina aeroliní je na prodej,“ uvedl. Na otázku, zda pravděpodobnost, že ČSA žádného strategického partnera nenajdou, může odpovídat 60 nebo 70 procentům, odpověděl: „Myslím, že i vyšší.“

Vláda rozhodne o vkladu ČSA do aeroholdingu
Zdroj: ČT24

Jednání probíhají podle Dvořákových slov už více než dva roky, ale žádný zájemce nepřišel dosud s konkrétní nabídkou. A současnou situaci charakterizují jen špatné zprávy. „Během letošního roku zkrachovaly v Evropě desítky leteckých společností. Společnosti se potýkají s obrovským nárůstem nákladů na letecký benzin, za poslední dva roky jde, vezmu-li to kumulativně, o 50 procent,“ jmenoval rizikové faktory ředitel aerohodlingu.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod