Od ledna budou manželé pykat za své dluhy společně

Praha – Pokud má jeden z manželů finanční problémy, může pár žít z příjmů toho druhého. Tento stav se ale od ledna změní. Exekutoři tvrdí, že manželství musí fungovat i jako ekonomická jednotka, a tak musí oba za své závazky odpovídat společně. Sáhnout tak budou moci exekutoři třeba i na plat manželky, i když budou dluhy napsány na manželovu hlavu. Stejně tak budou moci sáhnout i na manželčin či manželův důchod, nemocenskou, přídavky na dítě nebo podporu. Zákon může dojít až tak daleko, že za manžela, který utekl s milenkou a kupoval jí dárky na dluh, bude platit opuštěná manželka.

Exekutoři budou moci od ledna zablokovat nejen příjem dlužníka, ale i druhého z manželů. To bylo doteď tabu, i díky Nejvyššímu soudu, podle jehož výkladu plat nepatří do společného jmění manželů. „Manželství funguje jako ekonomická jednotka. Když si někoho beru, tak musím vědět koho. Pokud mám manžela, odpovídáme za své závazky společně,“ vysvětlila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová.

Pokud jsou dluhy napsány na jednoho z manželů, na druhého exekutoři nemohou…

Manželé Spurní z Otrokovic se brali v květnu a teď čekají miminko. Počáteční idylu ale vystřídala tvrdá realita života. Pan Spurný byl živnostník, firma mu několikrát nezaplatila a další práci kvůli krizi nesehnal. Přestal zvládat splácet své půjčky a dluhy se začaly kupit. Přišly problémy s jejich splácením a nakonec exekuční příkaz. Podle paní Andrey Spurné je jediný příjem obou manželů její neschopenka.

Na manželčinu neschopenku zatím exekutoři nemohou, protože dluhy jsou napsané na manžela. Jenže to se od ledna změní. I na příjem manžela nebo manželky dlužníka exekutor nově dosáhne. „Ty dopady jsou podle mě dalekosáhlé a nevím, jestli k tomu byla udělaná nějaká důvodová zpráva, důkladná analýza, myslím si, že to může mít negativní dopad na situaci rodin,“ řekl vedoucí programu pracovního poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle.

  • Zamilovaný pár autor: ČT24, zdroj: vyzkum-sexualniho-chovani.cz
  • Exekuční řízení zdroj: ČT24

…to se ale od ledna změní

Exekutoři budou moci sáhnout i na manželčin či manželův důchod, nemocenskou, přídavky na dítě nebo podporu. Prostě na bankovní účet. Spousta rodin včetně Spurných přitom kvůli exekuci už teď žije jen z příjmu druhého z manželů. Teď z něj zbude jen minimum, a to takzvaná nezabavitelná částka. „Šetříme hlavně na jídle, to se dá šetřit nejvíc. Já jsem nejedla, až jsem pak měla krvácení do dělohy a mám rizikové těhotenství,“ podotkla Andrea Spurná.

Každý rok je v Česku nařízeno téměř milion exekucí. Lidí, co své dluhy nesplácí, přibývá. Pro věřitele je to určitě dobrá zpráva. Mají větší šanci, že svoje peníze dostanou zpátky. Současný zákon totiž řada dlužníků zneužívala. „Novela umožní, aby věřitelé půjčovali někomu peníze s tím, že se budou hojit na jeho manželovi nebo manželce,“ řekl právník Ondřej Načeradský.

Nový zákon navíc nerozlišuje mezi těmi, kteří se chtějí splácení vyhnout, a mezi těmi, co se dluh poctivě snaží uhradit, zatímco jejich rodina žije z platu druhého z manželů. Exekutoři budou prostě moci brát všem. Že by zákon mohl mnohé rodiny finančně doslova zruinovat, si zákonodárci nepřipouštějí. A může dojít až do absurdna. Manželka opustí svého muže i děti. Nechá mu nejen svoje dluhy, ale od ledna i vyluxovaný účet. Za muže, který utekl s mladší milenkou, nakoupil jí dárky na dluh, bude o výplatu přicházet jeho opuštěná manželka. Od Nového roku bude muset dluh splácet i ten, kdo si nic nepůjčil a nikomu nedluží. Pokud nenajde právní kličku.

Exekutorů ráj (zdroj: ČT24)