Komerční banka je bankou roku 2012

Praha - Česko zná svou banku roku 2012. Stala se jí Komerční banka, a. s., když vyhrála hlavní kategorii soutěže Fincentrum Banka roku 2012. Hodnocení pojišťoven vyhrála stejně jako loni Česká pojišťovna. Letos se soutěžilo ve 13 kategoriích a ocenění bylo inspirováno dílem českého kritika, teoretika umění, výtvarného umělce, publicisty a překladatele Karla Teigeho.

Bankou roku se v hlasování odborníků letos stala opět Komerční banka před Českou spořitelnou. Na třetí místo vybrala porota ČSOB. „Na český trh vstupují i v době krize nové finanční instituce. Pro každého z nás je tak mnohem obtížnější zvolit tu správnou banku či pojišťovnu a vhodné produkty. Fincentrum Banka roku patří mezi nejznámější ukazatele kvality finančních produktů a její výsledky přispívají ke snazší orientaci na finančním trhu,“ uvedl Petr Stuchlík, předseda organizačního výboru ocenění.

Kategorii Nejdůvěryhodnější banka roku, v níž hlasuje formou výzkumu veřejného mínění reprezentativní vzorek populace, dominuje i nadále Česká spořitelna. Ta vítězí v hodnocení veřejnosti nepřetržitě od roku 2004. Další místa obsadily KB a ČSOB. Nejdynamičtější bankou roku zvolila odborná porota Fio banku. Druhé místo patří UniCredit Bank na třetím místě se letos umístila Equa bank.

Pavel Čejka, člen představenstva Komerční banky:

„Je to uznání od našich klientů, nám se povedlo zvýšit důvěru našich klientů, naše služby, naše poradenství. A to, myslím, porota vzala v úvahu.“

Ocenění Penzijní fond roku získal Allianz PF, ocenění mezi stavebními spořitelnami získala Stavební spořitelna Wüstenrot. V kategorii Hypotéka roku zvítězila Hypotéka České spořitelny, Účet roku Fio osobní účet, Životní pojištění pak ING Smart.

Letošní ročník našel vítěze v celkem 13 kategoriích. Své pevné místo na výsledkové listině si vybudovaly také nejmladší kategorie – Pojišťovák roku a Banka bez bariér, které se vyhlašovaly letos potřetí, a Privátní banka roku, která byla vyhlášena podruhé.

Porota byla složena z řádově 70 členů z:

  • finanční oblasti
  • sféry bankovnictví
  • státní správy
  • akademické a politické sféry
  • zástupců předních korporací v České republice

Žádný z porotců není zaměstnán v hodnocených institucích či jinak zainteresován na výsledcích ocenění. Na konci září předaly finanční instituce podklady pro hodnocení odborné porotě.

Rozhovor s Petrem Stuchlíkem a Pavlem Čejkou (zdroj: ČT24)