Trhu práce by prospěl vyšší podíl žen, pomohou kvóty?

Praha - Populace v Česku stárne. Hrozí přitom, že do roku 2050 bude pracovat pouhých 38 procent obyvatel České republiky. Udržet přijatelnou míru zaměstnanosti by pomohlo zvýšení podílu žen na trhu práce i více částečných úvazků pro matky či mladší generaci. Do práce by mělo rovněž chodit víc seniorů. Spoléhat se na pracující lidi ve středním produktivním věku totiž už dál nepůjde.

Údaje vyplývají z modelů předpokládaného vývoje trhu práce, který vypracoval Český statistický úřad spolu s Institutem pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI. Optimální variantou podle studie je, že zaměstnaných bude celkem 46,8 procenta.

Ondřej Nývlt z ČSÚ:

„Demografický vývoj ukazuje neudržitelnost stavu, kdy trh práce především využívá osob ve středním produktivním věku. Bez zapojení mladších, ale i starších osob bude docházet ke stálému snižování počtu zaměstnaných osob.“

Při zapojení mladších i starších lidí je možné z velké části eliminovat negativní důsledky stárnutí obyvatel. „Je však nutné si uvědomit, že tento stav je možný pouze významným zvýšením počtu částečných úvazků,“ prohlásil Nývlt.

Ženy povinně ve vedení?

Více žen na trhu práce by třeba do budoucna mohlo být nutností. Včera totiž Evropská komise přijala směrnici, podle níž má být ve vedení velkých evropských firem alespoň 40 procent žen. Původní návrh eurokomisařky Viviane Redingové o povinných kvótách pro ženy přitom vyvolal vlnu odporu mezi členskými státy, mezi kritiky patřila i Česká republika.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA

Češi stárnou

Podle výpočtů ČSÚ klesne do roku 2050 podíl lidí ve věku 15 až 64 let z loňských více než 70 procent na 55,4 procenta. Naopak stoupne podíl lidí starších 65 let, a to z 15,5 procenta loni na necelých 32 procent v roce 2050. Rovněž podíl mladých lidí klesne z 14,4 procenta loni na 12,7 procenta v roce 2050.