Nástupce programu Zelená úsporám má být spuštěn v srpnu 2013

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) se chystá spustit nástupnický program po populární Zelené úsporám příští rok v srpnu. Podle konzervativního odhadu úřadu bude mít program k dispozici 28 miliard korun z prodeje emisních povolenek a dalších deset miliard z evropských fondů, celkem tedy 38 miliard korun. Zelená úsporám měla na dotace 20 miliard korun.

„Pokud vše půjde dobře, bude v srpnu příštího roku spuštěn, respektive zahájen nábor žádostí pro novou Zelenou úsporám,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Výše podpory v programu bude podle návrhu MŽP záviset na podílu uspořené energie.

Peníze z programu budou moci získat domácnosti i veřejné instituce

Šéf ministerstva počítá s tím, že na začátku budou moci o peníze žádat hlavně domácnosti. V dalších letech bude víc prostoru pro veřejné instituce, které začnou být pod tlakem kvůli evropské směrnici o energetické náročnosti budov.

Tomáš Chalupa
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ministr Chalupa ovšem poznamenal, že naznačená podoba návrhu ještě nemusí být konečná. O její definitivní verzi má brzy jednat vláda.

Na nový program podporující úspory energií čekají netrpělivě výrobci polystyrenu a dalších izolačních materiálů. „Stále ještě mnoho budov potřebuje rekonstruovat a zároveň zateplit, aby nedocházelo k úniku tepla a zbytečně vysokým výdajům za energie,“ řekl předseda tuzemského sdružení výrobců polystyrenu EPS ČR Pavel Zemene.

Program nahrazující dosavadní Zelenou úsporám patří mezi opatření, která vláda zvažuje mezi kroky k obnovení hospodářského růstu. MŽP počítá s tím, že podpora nebude jako dosud čistě dotační, ale její část bude v podobě úvěrů.