Podepsáno. Výstavba plynovodu South Stream může začít

Moskva/Sofia – Šestnáct miliard eur (409 miliard korun), taková je výše definitivní investiční dohody o projektu plynovodu South Stream, kterou dnes uzavřel ruský plynárenský gigant Gazprom se svými evropskými partnery. Výstavba potrubí, které bude přepravovat ruský plyn pod Černým mořem přes Balkán do západní Evropy, tak může začít. Gazprom také podepsal dlouho odkládanou smlouvu o výstavbě úseku tohoto plynovodu přes území Bulharska. Gazprom by měl financovat polovinu nákladů projektu. Dalšími investory jsou francouzská EDF, italská Eni a německý Wintershall.

7. prosince začne na ruském pobřeží Černého moře výstavba dlouho očekávaného plynovodu South Stream. Partneři projektu se také dohodli, že končit bude v Tarvisiu v severovýchodní Itálii u hranice s Rakouskem a Slovinskem namísto původně uvažovaného terminálu v Rakousku.  

Zástupci Gazpromu také podepsali dohodu o výstavbě úseku South Streamu v Bulharsku, což byla poslední země, s níž musel ruský podnik takovou dohodu uzavřít. Zároveň podepsal s Bulharskem novou dohodu o dodávkách plynu na deset let, v níž Bulharsko podle premiéra Bojka Borisova získalo od 1. ledna slevu dvacet procent. Konkrétní cenu Borisov neupřesnil.

Alexej Miller a Bojka Borisov
Zdroj: ISIFA/EPA/VASSIL DONEV

South Stream by měl být uveden do provozu ve druhé polovině roku 2015 s počáteční kapacitou 15,75 miliardy krychlových metrů ročně. Do roku 2018 by měla přeprava dosáhnout plné kapacity 63 miliard metrů krychlových.

Rusko se snaží budovat nové cesty pro export svého plynu do Evropy, která je jeho hlavním trhem, aby obešel Ukrajinu a Bělorusko, s nimiž často vede spory o ceny, ohrožující plynulou přepravu plynu. V provozu je již severní plynovod Nord Stream přes Baltské moře do Německa.

Alexej Miller, generální ředitel Gazpromu

„Příspěvek South Streamu k zajištění energetické bezpečnosti v Evropě je velmi významný. Umožní nám vytvořit alternativu a zajistit trasy pro dodávky našim zákazníkům.“

Plynovod Nabucco a South Stream
Zdroj: ČT24

Expanze ruského exportu plynu vyvolává obavy z přílišné závislosti Evropy na Rusku. Evropská komise podporuje konkurenční projekt Nabucco pro dovoz plynu z Ázerbájdžánu. Brusel navíc vyšetřuje Gazprom ze zneužívání dominantního postavení na evropském trhu s plynem. 

Vydáno pod