Paříž: Německo se musí chopit taktovky evropského růstu

Paříž – „Německo má úkol. Má (obchodní) přebytek. Musí zvýšit mzdy, zlepšit sociální zabezpečení a chopit se taktovky evropského růstu,“ řekl francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Europe 1. Připomněl tak fakt, že skupina předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se dohodla, že státy s velkými obchodními přebytky, zejména Německo a Čína, by měly podpořit poptávku po zboží ostatních zemí.

Německo by mělo přikročit k větší podpoře hospodářského růstu v Evropě. Cesta, jak toho dosáhnout, by měla vést přes zvýšení mezd a zlepšení sociálního systému, aby se tak zvýšila spotřebitelská poptávka.

„Problémem je, že Francie potřebuje růst, protože má více mladé populace než Německo, a Německo potřebuje chránit své finanční přebytky, protože má více důchodců,“ uvedl Montebourg. Německo a Francie jsou dvěma největšími ekonomikami eurozóny. Hrubý domácí produkt obou těchto zemí ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,2 procenta.   

Arnaud Montebourg
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Chamussy/Lancelot

Ekonomika celé eurozóny se však ve třetím čtvrtletí dostala do recese. Mezi červencem až zářím její hrubý domácí produkt podruhé v řadě mezičtvrtletně klesl, tentokrát o 0,1 procenta. Hospodářství celé Evropské unie však po propadu ve druhém čtvrtletí zvýšilo ve třetím kvartálu výkon, a to o 0,1 procenta.