Češi nevěří penzijnímu systému, investují raději do nových bytů

Praha - Čtvrtina nových bytů se v Česku prodává na investici. Za posledního půl roku počet nových bytů prodaných za tímto účelem vzrostl víc než dvojnásobně. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekospol. Češi totiž v mnoha případech nevěří v budoucnost penzijního systému a chtějí se zajistit na stáří. Často tak volí raději hypotéku, než aby platili do penzijního fondu. Ideálním investičním bytem je přitom garsonka.

Ještě před pár roky kupovalo nový byt za účelem investice jen kolem deseti procent investorů. Jednalo se hlavně o lidi, kteří měli vlastní kapitál od tří do deseti milionů. „Byt si kupovali za účelem bezrizikového výnosu. U bytů je ten výnos skutečně zajímavý,“ prohlásil generální ředitel Ekospolu Evžen Korec.

Nyní je počet lidí, kteří mají zájem kupovat byty za účelem investice, dvojnásobný. Podle Korce se ale nejedná už pouze o investory, kteří vlastní kapitál mají. „Jsou mezi nimi i ti, kteří jsou schopni byt profinancovat hypotékou,“ poznamenal Korec. Tomu přispívají rekordně nízké sazby u hypoték.

Evžen Korec, generální ředitel Ekospolu:

„Dosud platilo, že byty na investici u nás kupovali především tzv. tradiční investoři. Tedy fyzické osoby disponující kapitálem v řádu 5 až 10 milionů korun, kteří kupují balíky nejčastěji 3 až 8 bytů za účelem jejich tržního pronájmu. Mezi tzv. tradiční investory patří zejména úspěšní a vysoce kvalifikovaní profesionálové, podnikatelé, manažeři, lékaři, advokáti a také třeba sportovci či celebrity.“

Část lidí penzijnímu systému nedůvěřuje

Kolem poloviny těch, kteří uvedli jako důvod pro koupi nového bytu investici, to bere přitom jako možnost zajištění se na stáří. „Dá se tak odvodit, že alespoň nějaká část naší populace nevěří penzijnímu systému a raději si koupí byt, který třeba i financuje hypotékou,“ konstatoval Korec. Ostatními důvody jsou pak právě bezrizikový výnos nebo ochránění před inflací.

Ideální investiční byt představuje garsonka. „V současné době se dá pořídit za 1,3 milionu v dobrých lokalitách. Výnos je tam 7,5 tisíce hrubého nájemného měsíčně. Toto zhodnocení představuje víc než 6 procent ročního výnosu,“ podotkl Korec.

Rozhovor s Evženem Korcem (zdroj: ČT24)

Evžen Korec, generální ředitel Ekospolu:

„Mezi klienty se nám v letošním roce objevila i podstatná množina vysokoškolsky vzdělaných mladých lidí pod hranicí třiceti let. Zjednodušeně řečeno – kdo má v dnešní době stálý příjem dosahující alespoň pražského průměru a je zaměstnán ve stabilní společnosti, využije aktuálně nízkých úrokových sazeb hypoték a namísto nového auta nebo cestování po světě raději investuje do garsonky, kterou se zajistí i na stáří. Je dobře, že mladí lidé jsou evidentně zodpovědní, na druhou stranu ale svým postojem jasně demonstrují, že českému penzijnímu systému příliš nevěří.“

Ceny bytů byly nejvýš v roce 2007. Posléze začaly padat. „Ke stabilizaci na takto nízké úrovni došlo někdy v roce 2009, od té doby ceny stagnují a jsou stále historicky nízko,“ míní Korec. Nejnižší cena nového bytu je přitom 35 tisíc za metr čtvereční.

Investovat mohou lidé i do pozemků. „To je ale jen pro investory zkušené a hlavně pro ty, kteří mohou investovat v řádech několika milionů. Ke zhodnocení pak dochází až v řádu mnoha let,“ dodal ředitel Ekospolu.

Očekávané zvýšení daní? Lidé chtějí koupit byt co nejdřív

Lidé také nezapomínají, že se brzy bude zvyšovat DPH a daň z převodu nemovitostí. Obě daně od příštího roku stoupají o jedno procento. „Kdo může, tak si byt kupuje nyní, registrujeme nárůst před koncem roku,“ konstatoval Korec.