Areva si dupla a ČEZ zatím o dostavbě Temelína nerozhodne

Brno - Francouzská Areva vyhrála dílčí bitvu, ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Temelína. Jde o předběžné opatření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten takto rozhodl na popud Arevy, která byla z tendru vyloučena. Podle ČEZu verdikt úřadu průběh tendru nezdrží.

Antimonopolní úřad však podle svého předsedy Petra Rafaje zamítl návrh Arevy na zastavení zadávacího řízení. ČEZ může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200. 

Český vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška řekl, že se toto rozhodnutí antimonopolního úřadu čekalo. „Je to logický a korektní krok,“ dodal. „Pokud je celý proces nastavený dobře, a nyní jde jen o posuzování splnění požadavků ze strany jednoho ze soutěžících subjektů, není důvod ke zrušení celého zadávacího řízení,“ doplnil Miroslav Hájek z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners. „Předběžné opatření Arevě zajistí, že konečná smlouva nemůže být uzavřena,“ podotkl.

Petr Rafaj, předseda ÚOHS

„Pokud zjistíme, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek.“

ČEZ: Nepředstavuje to pro nás žádné zdržení

„Smlouvu jsme plánovali uzavřít až na konci příštího roku, takže to nepředstavuje zdržení v posuzování nabídek ani v celém procesu tendru,“ reagoval na předběžné opatření antimonopolního úřadu mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Na brněnský úřad přišlo odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín začátkem listopadu. ÚOHS má už speciální tým, který se zakázkou bude zabývat. Dobu, v jaké rozhodne, kvůli rozsahu celého případu zatím odhadovat nechce. 

„Jedná se na naše poměry o velkou zakázku. Nicméně vyřazený z tendru, francouzská společnost Areva, avizoval, že se bude odvolávat k evropským institucím. Zpoždění u takto velkého projektu se samozřejmě může stát. Nicméně z pohledu napadení tendru vyřazeným účastníkem Arevou, (kdy nedostatky nabídky byly údajně opravdu zásadního charakteru), neočekávám, že by se měl tendr zrušit nebo zastavit,“ řekl analytik J&T Banky Bohumil Trampota serveru E15.cz.

  • Zadávací dokumentace k dostavbě Temelína má 60 000 stran.
  • Jde o nejrozsáhlejší veřejnou zakázku, jakou kdy ÚOHS prošetřoval.
  • Také nabídka Arevy má několik tisíc stran.

Areva chce, aby úřad detailně přezkoumal rozhodnutí společnosti ČEZ z 5. října, kterým ČEZ francouzskou společnost z tendru vyřadil. ČEZ tehdy oznámil, že Areva nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína. Na konci října ČEZ zamítl odvolání francouzské firmy.

Vyjádření Ladislava Kříže a Petra Rafaje (zdroj: ČT24)