Bývalý makléř UBS vinen, za podvod dostal sedm let

Londýn - Bývalý makléř největší švýcarské banky UBS Kweku Adoboli zneužil svého postavení - jeho vinu potvrdil londýnský soud. Podle výnosu může za podvod v souvislosti se ztrátou dvou miliard a tří set milionů dolarů. Ve vězení si pobude sedm let. Adoboli byl na druhou stranu zproštěn obvinění z falšování účetnictví.

Porota shledala Adoboliho vinným v obou bodech obžaloby týkajících se podvodu. Adoboli podle poroty zneužil své postavení s cílem obohatit se nebo způsobit ztrátu bance. Muž ale tvrdí, že byl k riskantním obchodům vedoucím ke ztrátě tlačen vedením banky. Makléř během procesu několikrát změnil právníky a vyžádal si u soudu více času na přípravu.

Případ se dostal na světlo zhruba před rokem, kdy UBS šokovala finanční trhy sdělením, že u jednoho z makléřů odhalila neschválené transakce a falšování obchodních výkazů. Ztrátu tehdy vyčíslila na dvě miliardy dolarů, později ale její výši zpřesnila. Porušovat interní pravidla měl obviněný makléř podle obžaloby od října 2008 až do září 2011.   

Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře. Když byl loni zadržen, pracoval v londýnské součásti Global Synthetic Equities, kde byl vedoucím týmu Delta One. Ten se specializuje na obchody s finančními deriváty.

Případ Adoboli není výjimečný, i když kauzy takového rozsahu se neobjevují často. V posledních letech se s podobným problémem setkala francouzská Société Générale, vlastník české Komerční banky. Francouzské bance způsobil její bývalý makléř Jérôme Kerviel neschválenými transakcemi ztrátu až 6,8 miliardy dolarů (asi 135 miliard korun). Za to byl odsouzen na tři roky nepodmíněně.