Absurditou roku jsou povinné lékařské prohlídky pro brigádníky

Praha - Vítězem ankety Absurdita roku je povinnost zaměstnavatelů přijímat brigádníky jen se vstupní prohlídkou. A to i když je potřebují pouze na jeden den. Jinak firmě hrozí vysoká pokuta. Cílem soutěže je upozornit na byrokratickou zátěž podnikatelů.

Od letošního dubna mají podnikatelé novou povinnost přijmout zaměstnance na dohodu o provedení práce jen se vstupní prohlídkou. Ovšem často se stává, že brigádníka je nutné najmout okamžitě a ten nemusí mít čas se nechat u lékaře prohlédnout. „Je to úplný nesmysl, jednak vůbec platit zdravotní prohlídky a jednak je absolvovat,“ říká viceprezident Hospodářské komory Jan Wiesner.

Dva miliony za jednodenního brigádníka 

Zaměstnavatel navíc musí vstupní prohlídku uhradit, což zbytečně zvyšuje jeho náklady. Přitom pokud firma bude pracovníka za měsíc potřebovat k něčemu jinému, musí jít na vstupní prohlídku znovu. Jenže když se brigádník se zaměstnavatelem dohodnou, že vstupní prohlídka nebude potřeba, hrozí od inspektorátu práce zaměstnavateli pokuta až dva miliony korun.

Nesmyslnost nařízení připouští i ministerstvo průmyslu a obchodu. „Na tři hodiny vezmu brigádníka a jsem ohrožen pokutou dvou milionů. To je opravdu absurdita velká,“ míní i náměstek ministra průmyslu a obchodu Bedřich Danda.

Pro tuto byrokratickou zátěž se vyslovil největší počet z celkem 800 hlasujících. Dále se osloveným podnikatelům a hlasujícím nelíbil ani výběr koncesionářských poplatků. „Ukazuje se, že podnikatelé musí platit za radiové a televizní přijímače více než domácnosti,“ uvedl analytik společnosti Datank Ondřej Pivoňka. 

Anketa se koná od roku 2007 a od té doby už bylo vyhlášeno na 31 absurdit, z nichž 14 se podařilo nějakým způsobem upravit nebo dokonce zrušit. A jak uvádí server iHNed.cz, i letošní absurditu se zřejmě podaří odbourat. Ministerstvo zdravotnictví totiž připravuje změnu zákona tak, aby eliminovalo jeho nezamýšlené důsledky. Poslanci by o daném návrhu měli hlasovat už na začátku příštího roku.