Protikorupční policie zkoumá tendry pro Less & Forest

Praha - Lesy České republiky (LČR) se pokoušejí zachránit stamiliony korun od krachující soukromé dřevařské společnosti Less & Forest. Protikorupční policie zkoumá, zda současné situaci státní podnik nemohl předejít. Jak zjistila Česká televize: detektivové posuzují, jakou roli hrál management lesů a jestli byly podmínky tendru na lesnické práce pro státní podnik výhodné. Společnost Less & Forest, která je největším obchodním partnerem LČR, je v insolvenci od 1. října.

Protikorupční a finanční policie nyní vyšetřuje, jestli se státní lesy nevýhodné pozici nemohly vyhnout. „Opravdu se touto věcí zabýváme, nicméně více informací v tuto chvíli nebudeme poskytovat,“ potvrdil Jaroslav Ibehej, mluvčí policie.

Podepsat smlouvy s adeptem na krach

Soukromá firma Less & Forest vyhrála u státních lesů více než polovinu tendrů na lesnické práce. Dostala se však do insolvence. Ačkoliv na počátku soutěží musela firma pro případ komplikací složit bankovní záruky, její peníze na všechny dluhy stačit nebudou.

„Podepsat smlouvy s takto jasným adeptem na krach považujeme za trestuhodné. Z toho důvodu hovoříme o porušení povinností při správě cizího majetku,“ kritizuje LČR Zdeněk Valný z Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

Solečnost LESS i její dceřinou firmu Less & Forest poslal soud do úpadku počátkem října. Insolvenční návrhy podal sám majitel skupiny Jan Mičánek, nikoliv věřitelé, mezi nimiž jsou například Česká spořitelna nebo skupina Agrofert Holding Andreje Babiše.

Státní podnik v současnosti nemá jistotu, že získá zpátky všechny peníze; v insolvenčním řízení usiluje o jednu miliardu a tři sta milionů korun. Policie vyšetřuje, zda Lesy neměly účastníky tendrů donutit k vyšším bankovním zárukám soukromých firem.

Pracovní plocha Less & Forest
Zdroj: ČT24

„V případě stanovení vyšších bankovních záruk by došlo k zamezení účasti značné části malých a drobných lesnických společností a tím k nižší účasti uchazečů v zadávacích řízeních,“ brání se mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), který na kroky LČR dohlíží, byla snaha státního podniku, jak předejít ztrátám, dostatečná. Míru rizika šlo prý jen těžko odhadnout. „Nikdy není ve výběrovém řízení možné říci, jestli někdo zkrachuje, či nikoliv. To koneckonců ani nemají právo posuzovat, jestli je něčí finanční situace složitá,“ tvrdí Bendl.  

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že státní podnik získá z bankovních jistin přes 300 milionů korun. Osud zbývající miliardy je nejasný. Kromě finanční nejistoty přitom podnik řeší také personální problémy. Ministerstvo zemědělství během několika dní vypíše výběrové řízení na nového generálního ředitele. Stávající ředitel Svatopluk Sýkora odchází na konci listopadu.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)