ŘSD vypíše tendry na opravy silnic za čtyři miliardy

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zrychlí opravy cest první třídy. V jednotlivých krajích podepíše se stavebními firmami rámcové smlouvy. Ve chvíli, kdy bude třeba konkrétní úsek rekonstruovat, se jich už jen zeptá na cenu a vítěz bude moct téměř okamžitě začít pracovat. Na opravy má celkem čtyři miliardy korun. „Nový systém bude transparentnější a tím pádem i levnější,“ připomíná redaktor ČT Miloš Minařík.

Dosavadní praxe správce silnic vypadala tak, že se v lednu a v únoru čekalo, až ze silnic sleze sníh. V březnu a v dubnu se mapovaly výmoly. Poté se vypsala soutěž a teprve v létě a nebo na podzim se začalo s opravami.  Rámcová smlouva má celý postup zrychlit.

V prosinci tak ŘSD spustí dvouletý pilotní projekt uzavírání rámcových smluv. Od nového systému si slibuje zrychlení stávajícího procesu zadávání zakázek, finanční úspory, vyšší transparentnost a eliminaci podezření z dělení zakázek. Jedním z důvodů je snížení limitu pro zadávání zakázek malého rozsahu.

Stavební firmy se budou moci ucházet o zakázky na dodávku asfaltové vozovky, mikrokoberců a ocelových svodidel. Jednotlivé stavební akce bude ŘSD vypisovat rok dopředu. Dosud ŘSD na malé zakázky oslovovalo tři až pět firem napřímo, a ty pak soutěžily mezi sebou, v novém systému budou osloveny všechny firmy s uzavřenými rámcovými smlouvami a mezi nimi rozhodne pouze nabídnutá cena.