Stát bude nadále dotovat obnovitelné zdroje, elektřina přesto zdraží

Praha - Stát bude obnovitelné zdroje podporovat ve stejné výši jako dosud. Na podporu obnovitelných zdrojů tak příští rok pošle 11,7 miliardy korun. I přes zachování letošní výše příspěvku ale elektřina v příštím roce zdraží. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmovního hospodářského výboru s představiteli vlády.

Rodina, která elektřinou netopí, si příští rok může připlatit až několik stokorun a to kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Vláda ale v rozpočtu našla další dvě miliardy, a tak elektřina nezdraží tak výrazně. „Příspěvek na obnovitelné zdroje platíme všichni v cenách elektřiny. Aby ta částka nebyla tak obrovská, je vyčleněna částka ze státního rozpočtu. Teď mělo dojít k jejímu poklesu, ale my jsme dlouhodobě usilovali o to, aby tomu tak nebylo,“ uvedl ministr průmyslu Martin Kuba.

Podle původních plánů vlády se měl příspěvek v příštím roce snížit na 9,7 miliardy korun, což by znamenalo výrazné zvýšení cen elektřiny. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Příští rok to podle ministra Kuby bude 583 korun za megawatthodinu. Pokud by ale státní příspěvek klesl na 9,7 miliardy, cena by podle ministra průmyslu překročila hranici 600 korun za megawatthodinu. 

Kuba ale zároveň zdůraznil, že uvedená cena představuje odhad jeho ministerstva. Konečné rozhodnutí o poplatku spotřebitelů za obnovitelné zdroje podle něj musí vynést Energetický regulační úřad. Jeho rozhodnutí však může přijít teprve poté, co vláda výši příspěvku 11,7 miliardy oficiálně schválí.

Kalousek: Zvýšení příspěvku o dvě miliardy korun nemá na deficit žádný vliv

Podle ministra financí Kalouska nebude mít zvýšení státního příspěvku o dvě miliardy korun žádný vliv na deficit státního rozpočtu. „Byť je situace ve státním rozpočtu mimořádně napjatá, tak konkurenceschopnost českého průmyslu a s ní související zaměstnanost je priorita, kterou nelze opomenout,“ řekl k tomu Kalousek. Vyjádřil přesvědčení, že vláda bude se zvýšením příspěvku na obnovitelné zdroje souhlasit.

„Nemůžeme dopustit, aby díky obnovitelným zdrojům u nás ceny elektřiny byly tak vysoké, že to bude od nás vyhánět podniky a podnikatele. Tím pádem začneme ztrácet pracovní místa v regionech. To je to klíčové, co má reálný dopad na život lidí v Česku. Tímto rozhodnutím jsme to zažehnali,“ uvedl Kuba. Právě velkým firmám se kvůli chystanému zdražení roční náklady na energie zvedají o miliony korun ročně.

Boom štědře podporovaných solárních elektráren vyhnal ceny elektřiny nahoru

Elektřina pro domácnosti naposledy zlevnila v roce 2010. Pak ale nastal boom štědře podporovaných solárních elektráren a ceny elektřiny vyskočily nahoru. Letos se cena elektřiny pro domácnosti zvýšila v průměru o více než tři procenta. Stát tento rok na podporu obnovitelných zdrojů v celkové výši 38 miliard korun přispívá částkou 11,7 miliardy korun. Tím částečně růst cen elektřiny tlumí.

Martin Kuba:

„Legislativa byla nastavena velmi nešťastně. Doplácíme opravdu velké částky. Přitom tuto energii Česká republika nepotřebuje, protože ji má v současné době nadbytek. Tak to dopadá, když se dotují věci, které zatím nemají tržní uplatnění. Je to historicky špatné rozhodnutí a my se ho budeme snažit zmírnit.“

Kromě regulované ceny elektřiny, do které jsou zahrnuty příspěvky na obnovitelné zdroje, tvoří konečnou cenu také neregulovaná část, takzvaná cena silové elektřiny určená vývojem na trhu. Ta na burzách celý rok klesala a výsledný účet by tak mohla snížit.