Španělským bankám se pošle 37 miliard eur, Řecko zatím nejisté

Atény - Ministři financí eurozóny se opět pokouší dokončit jednání o dalším balíku finanční pomoci pro Řecko. Zadlužená země stále čeká na přislíbenou půjčku ve výši 44 miliard eur. Poslední jednání evropských ministrů skončila neúspěchem minulý týden ve středu. Naopak španělské banky mají své peníze jisté - tamní ministr financí Luis de Guindos potvrdil, že od eurozóny získají první část finanční pomoci ve výši 37 miliard eur.

Jednání jsou složitá

„Intenzivně jsme o této otázce diskutovali, ale jelikož je příliš složitá, nenašli jsme definitivní řešení,“ tvrdí Wolfgang Schäuble, německý ministr financí. Předpokládá se, že by mohlo dojít k dohodě a poslání 44 miliard eur. Sílí však i hlasy, že oficiálně bude pomoc ohlášena až v pondělí třetího prosince.

„Snad to půjde dobře. Musíme se přes tuto překážku přenést. Pro ozdravení ekonomiky je to priorita číslo jedna. Jinak budou všechny ty oběti úplně zbytečné,“ prohlásil řecký premiér Antonis Samaras.

Španělské banky zatím spolykají 37 miliard

Do Španělska poputuje 37 miliard eur na záchranu španělských bank. Jedná se o první část pomoci. Ve Španělsku se toto opatření dotkne zejména banky Bankia, která je v množství aktiv čtvrtým největším ústavem v zemi.

Hospodářská krize
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Rehn chce rozhodnutí během dneška

„Řecko udělalo, co mělo udělat. Nyní je na řadě Euroskupina a MMF. Je nezbytné, abychom mohli přijmout rozhodnutí o platbě během tohoto dne,“ řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn.

K řešení krize na jihu Evropy by podle Evropské centrální banky i Mezinárodního měnového fondu mělo přispět škrtnutí poloviny dluhů Řecka. Napsal to německý deník Der Spiegel. V cestě tomu ale zatím stojí právě Němci. Mohlo by se to totiž dotknout i veřejných věřitelů, což politici nechtějí rok před volbami riskovat.

Podle nedělníku Welt am Sonntag ale údajně německá vláda seškrtání řeckého dluhu v budoucnu nevylučuje. Ministr financí Schäuble se podle něj tajně sešel se zástupci věřitelů a na setkání měl naznačit otevřenost k odpisu části řeckých dluhů. Oficiálně to ale berlínská vláda popřela.