Za chyby se platí - v případě UBS 940 milionů

Curych - Švýcarské banky jsou obecně považovány za jedny z nejlepších a nejdůvěryhodnějších. Přesto je teď největší z nich, UBS, v hledáčku britského Úřadu pro finanční služby (FSA). Ten vyměřil bance pokutu 30 milionů liber (téměř 940 milionů korun). Hlavním důvodem je nezabránění ztrátě 2,3 miliardy dolarů (45 miliard korun), kterou způsobil její bývalý makléř Kweku Adoboli.

Banka podle úřadu FSA svými „systémovými a kontrolními chybami“ umožnila Adobolimu výrazně překračovat povolené hranice pro obchodování. Adoboli byl minulý týden v Londýně shledán vinným z podvodu a odsouzen k sedmi letům odnětí svobody.

„Chyby tohoto typu ve firmě s velikostí a postavením UBS nepoškozují jen samotný podnik, ale narušují také širší důvěru v integritu trhů a finančního systému,“ upozornil FSA.

Švýcarský regulátor finančního sektoru Finma prošetří, zda jsou opatření přijatá v UBS v reakci na kauzu Adoboli dostatečně efektivní a zda by banka neměla navýšit kapitál.

Adoboli do UBS nastoupil v roce 2003, měl rychlý kariérní postup a záhy se vypracoval na hlavního makléře. Když byl loni zadržen, pracoval v londýnské součásti Global Synthetic Equities, kde byl vedoucím týmu Delta One. Ten se specializuje na obchody s finančními deriváty. Případ Adoboli není výjimečný, i když kauzy takového rozsahu se neobjevují často.