Czech Coal musí dodávat uhlí do Opatovic i příští rok, rozhodl soud

Opatovice nad Labem - Czech Coal musí Elektrárnám Opatovice (EOP) také v příštím roce dodávat uhlí v plném rozsahu. Jde o předběžné opatření Krajského soudu v Ústí nad Labem, jak přilížila jeho mluvčí Irena Jeřábková.

Czech Coal a Elektrárny Opatovice mezi sebou vedou obchodní spor už zhruba půl roku. Czech Coal vypověděl elektrárnám smlouvu 7. června kvůli údajné půlmiliardové pohledávce. Ovšem elektrárna tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že mu zřejmě jde o zvýšení cen. Soud později nařídil Czech Coal předběžným opatřením, aby dodával alespoň do konce letošního roku.

Jan Špringl, předseda představenstva EOP

„Jde o opětovné potvrzení toho, že přerušení dodávek uhlí ze strany Czech Coal bylo protiprávní. Očekáváme, že Czech Coal bude rozhodnutí soudu respektovat a v dodávkách uhlí bude pokračovat.“

Od té chvíle obě firmy o dodávkách pro následující léta neúspěšně vyjednávají. Návrhů smlouvy si už vyměnily několik. Elektrárny podaly v červenci žalobu na Czech Coal pro nedodržení smlouvy, současně požadují i náhradu vzniklé škody. Soud o ní dosud nerozhodl. Elektrárna považuje odstoupení od smlouvy za protiprávní a uváděné důvody za zavádějící, nerelevantní a nepřijatelné.

Czech Coal nechce rozhodnutí soudu komentovat. „Zatím jsme oficiální cestou nic nedostali, vyjádříme se až po prostudování předběžného opatření,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová z těžařské firmy.

Do Opatovic jezdí od zahájení topné sezony v polovině září tři až čtyři vlaky uhlí denně. Kdyby elektrárna nového dodavatele nesehnala, došlo by jí uhlí zřejmě v první polovině února.

Elektrárna zvažuje i uhlí z Německa, to by ale přineslo vyšší emise

Elektrárna přemýšlela i nad tím, že by mohla spalovat uhlí z dolu Mibrag v Německu, který zčásti vlastní majitel elektrárny Energetický a průmyslový holding (EPH). Bylo by ale nutné vyřešit různé technologické problémy způsobené jiným palivem a zřejmě by to také zvýšilo náklady. Navíc by musela elektrárna získat povolení k vypouštění většího množství emisí oxidů síry do ovzduší, což se nelíbí dotčeným obcím.

Fakta o elektárně v Opatovicích

  • Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů.
  • Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku.
  • Teplo z ní odebírá téměř 60 000 domácností v aglomeraci Hradce Králové, Pardubic a Chrudimi. Společnost také v regionu zásobuje teplem instituce či průmyslové objekty.
  • EOP patří pod EPH, který vlastní Daniel Křetinský a finanční skupiny J&T a PPF.
  • Czech Coal už v minulosti vedl obchodní spory i s další firmou z EPH, s teplárnou v Komořanech u Mostu. Na ni podal insolvenční návrh, po čase ho sám stáhl.

„Pokud bude společnost Czech Coal rozhodnutí soudu respektovat, je krize zažehnána. Ovšem pouze pro letošní rok. Stále platí, že určitou jistotu ohledně dodávek a ceny tepla lidem může dát pouze stát, tedy změna legislativy,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, která je členkou dozorčí rady EOP.

Právě Pardubice se s Hradcem Králové a Chrudimí snaží přesvědčit ministerstvo průmyslu a obchodu i zákonodárce o nutnosti změny legislativy týkající se těžby uhlí. Stát, který uděluje licence na těžbu uhlí, by měl podle Fraňkové lépe definovat, za jakých podmínek licenci uděluje, tedy například pojistit si objem dodávek a cenu uhlí, potřebného pro výrobu energií ve veřejném zájmu.