Plyn i elektřina se českým domácnostem v roce 2013 prodraží

Praha - Domácnosti čeká další navýšení výdajů, zvednou se totiž ceny energií. Elektřina v příštím roce zdraží v průměru o 2,4 procenta, zemní plyn pak o 4,13 procenta. Ceny se budou podle regionu lišit. Domácnosti tak zaplatí za elektřinu až o 1 900 korun víc než letos, náklady na plyn pak vzrostou až o 1 200 korun ročně. Uvedl to Energetický regulační úřad (ERÚ). Malým podnikatelům se ceny elektřiny zvýší průměrně o 3,1 procenta.

V Praze elektřina podraží nejvíc

Největší zdražení elektřiny podle ERÚ chystá Pražská energetika (PRE), u níž úřad očekává zvýšení cen pro domácnosti o 3,7 procenta. E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl podle ERÚ zdražit elektřinu domácnostem o 2,4 procenta, ČEZ o 2,1 procenta. Domácností, které elektřinu nevyužívají ani k vytápění, ani k ohřevu vody, se podle ERÚ dotkne zdražení proudu nejméně.

Elektřina pro domácnosti naposledy zlevnila v roce 2010. Pak ale nastal boom štědře podporovaných solárních elektráren a ceny elektřiny vyskočily nahoru. Letos se cena elektřiny pro domácnosti zvýšila v průměru o více než tři procenta.

V příštím roce vzroste cena na pokrytí nákladů spojených s výrobou energie z alternativních zdrojů na 583 korun za megawatthodinu, což je o 39,1 procenta více než letos. Tato částka vychází podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové z předpokladu, že vláda schválí státní příspěvek na obnovitelné zdroje ve stejné výši jako letos, tedy 11,7 miliardy korun.

Bursík: Problém je v distribuci energie

„Základní problém je v tom, že distribuční společnosti nepodléhají zákonu o zadávání veřejných zakázek. Své práce zadávají netransparentně. Proto je podíl distribuce na ceně energie nejvyšší v celé Evropě – 32,3 procenta,“ tvrdí Martin Bursík, předseda Komory obnovitelných zdrojů.

Růst cen energií
Zdroj: Jindřich Mynařík/isifa/LN

Regulovaná složka se v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení ale bude částečně kompenzovat pokles obchodních marží. „Kdyby se toto nestalo, tak by ceny energií byly výrazně vyšší,“ poznamenal Petr Gapko, hlavní ekonom GE Money Bank.

ERÚ upozornil, že zákazníci mohou výslednou cenu elektřiny ovlivnit volbou dodavatele. Ti se liší výší neregulované části ceny. „Dodavatelé mají svou vnitřní politiku, která už je nastavená delší dobu. Nevěřím tomu, že by se na ně mohl zvýšit tlak natolik, že by se cena elektřiny příští rok nějak razantně snížila,“ prohlásil expert na energie Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz.

V porovnání se Slovenskem nebo Maďarskem platí Češi za elektrickou energii ale méně. „Oproti zbytku Evropské unie se pak cena pohybuje zhruba na stejné úrovni,“ konstatoval Suchý.

Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu:

„Legislativa byla nastavena velmi nešťastně. Doplácíme opravdu velké částky. Přitom tuto energii Česká republika nepotřebuje, protože ji má v současné době nadbytek. Tak to dopadá, když se dotují věci, které zatím nemají tržní uplatnění. Je to historicky špatné rozhodnutí a my se ho budeme snažit zmírnit.“