Spojené státy odstřihly BP kvůli ropné havárii od státních peněz

Washington - Britská energetická skupina BP i nadále doplácí na havárii v Mexickém zálivu v roce 2010. Tentokrát nemůže až do odvolání dostávat žádné nové zakázky od americké federální vlády. Podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) se zákaz vztahuje i na firmy, které jsou s BP majetkově propojené. Agentura své rozhodnutí zdůvodnila „nedostatkem podnikatelské integrity“ na straně BP, jak se prý ukázalo při ropné katastrofě.

Rozhodnutí úřadu přitom není zcela překvapivé. BP totiž asi před dvěma týdny přiznala zodpovědnost za katastrofu, při které v dubnu 2010 zemřelo 11 lidí a která znečistila jihovýchodní pobřeží Spojených států. V Mexickém zálivu tehdy po explozi začalo hořet na ropné plošině Deepwater Horizon, která se krátce nato potopila.

BP prý není dostatečně zodpovědná firma

„Federální úřady s výkonnými pravomocemi činí kroky k zajištění integrity federálních programů tak, že navazují obchodní vztahy pouze se zodpovědnými jednotlivci a společnostmi,“ stojí v prohlášení agentury. „Pozastavení takových vztahů je standardní praxí, jestliže se objeví pochybnosti ohledně zodpovědných postupů v rámci trestního řízení,“ dodala EPA.

Současně BP připustila, že lhala členům Kongresu, kteří si vedení BP krátce po havárii předvolali. Právě to je hlavní důvod, který agenturu vedl k názoru, že BP postrádá podnikatelskou integritu. Akcie BP na burze v Londýně po zprávě americké agentury okamžitě klesly. Během dne se pohybovaly blízko 430 pencí, v mžiku ale spadly na 420 pencí a ztrácely asi 2,5 procenta.