Vyostřený spor mezi ArcelorMittal a Paříží skončil dohodou

Paříž - Ocelárny ArcelorMittal nakonec vyřešily spor s francouzskou vládou o ztrátovou provozovnu ve Florange. Firma sice dvě vysoké pece uzavřela, nyní ale slíbila další investice do ocelárny za 180 milionů eur (4,5 miliardy korun). Díky investicím rozprostřeným do pěti let Florange nepřijde o žádná pracovní místa. Firma se tak chce vyhnout zestátnění oceláren, kterým pohrozil francouzský prezident Francois Hollande v případě, že firma pracovní místa nezachová.

Vláda hrozila firmě, že pokud pece uzavře, převezme celou ocelárnu pod svou správu. „Vláda se rozhodla nejít cestou dočasného zestátnění,“ řekl francouzský premiér Jean-Marc Ayrault tři hodiny před stanovenou uzávěrkou jednání o Florange. „Žádné propouštění z důvodu nadbytečnosti nenastane,“ dodal premiér.

NÁZORY PROTI MITTALOVI

Arnaud Montebourg, francouzský ministr pro reindustrializaci:

„My už Mittala ve Francii nechceme, protože oni Francii nerespektují.“ 

Edouard Martin, zástupce odborů ArcelorMittal:

„S prezidentem firmy Mittalem není možné žádné jiné řešení než znárodnění, protože nechce ustoupit. Stát je jediný, který může zasáhnout.“ 

ArcelorMittal potřeboval ve Florange uzavřít kvůli dlouhodobé nerentabilnosti dvě vysoké pece, které zaměstnávají asi 600 lidí z celkového počtu 2 700 pracovníků ocelárny. Francouzský prezident chtěl pece zachovat otevřené a hrozil, že pokud je firma nechá zavřít, vláda celou ocelárnu zestátní. Později ale svá vyjádření zmírnil a říkal, že mu jde hlavně o pracovní místa.
   
Hrozby zestátnění posílily obavy investorů ze snahy socialistické vlády vměšovat se do podnikání. Záměr znárodnit ocelárnu tento týden ostře kritizovali přední francouzští podnikatelé.

ArcelorMittal
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Antoniol Antoine

Francie má historicky nejvyšší nezaměstnanost a znárodnění by mohlo potkat i jiné firmy, které uvažují o propouštění

Francie chce zachránit především pracovní místa. Ve Francii je bez práce nejvíce lidí za 13 let, a to přes tři miliony. Také proto už vláda nechce dalších 629 míst riskovat. Celý spor přitom znamená ohrožení pro další podniky. Nevědí totiž, kde by se státní zásahy zastavily. 

„Jestli jde o to vyvinout nějaký tlak, nebo vyhrožovat, je to absolutně neakceptovatelné. Je to skandál. Znárodnění je zkrátka zabavení majetku,“ argumentuje šéfka federace francouzských zaměstnavatelů Laurence Parisotová. 

Jenže ArcelorMittal potřebuje rozsáhlé změny, protože ve třetím čtvrtletí celosvětově prodělal v přepočtu skoro 14 miliard korun. Působí mimo jiné i v České republice, v Ostravě provozuje největší tuzemský hutní podnik.

ArcelorMittal chce ve Florange uzavřít dvě vysoké pece, které zaměstnávají přes 600 lidí z celkového počtu 2 700 pracovníků ocelárny. Francouzský prezident François Hollande chce pece, které jsou podle Arceloru nerentabilní, zachovat otevřené.

Francie hrozí Arceloru (zdroj: ČT24)