Letošní Vánoce budou ve znamení domácího cukroví

Praha - Šetření Čechů se před letošními Vánoci začíná týkat nejen dárků pod stromečkem, ale taky slavnostní tabule. Až pětina lidí dříve kupovala vánoční cukroví v pekárnách a v supermarketech. Tento trend však pomalu slábne a pekařům, kteří se těšili na hlavní sezonu celého roku, nezbyde než se spokojit s nižšími výdělky.

Návrat k tradicím je tak pro Čechy před Vánoci jedinou variantou, jak ulevit vlastním peněženkám. V posledních letech totiž byli zvyklí cukroví raději pohodlně koupit. Jenže ceny mezi domácím a kupovaným výrobkem se liší až několikanásobně. Třeba kilo domácích vanilkových rohlíčků přijde na necelou stokorunu. Pokud je chce někdo koupit hotové v pekárně nebo od cukráře, musí si připravit minimálně dvojnásobek. 

Některé pekárny hlásí až poloviční propad zájmu o vánoční dobroty

Právě proto mají výrobci obavu z chudých předvánočních tržeb, což už teď vidí na menším množství objednávek. Například v jedné rodinné pekárně v Děčíně vloni upekli 450 kilo cukroví, letos to bude polovina. 

Vánoční cukroví (zdroj: ČT24)

Lépe jsou na tom cukrárny, které si na každém kousku dají záležet. Ti sází na stálé zákazníky, i když cena za kilo se v takovém případě pohybuje kolem pětistovky. Cukráři se tak kvůli menšímu zájmu snaží s cenou moc nehýbat. A to i přesto, že jim za poslední rok podražilo téměř vše, co ke své práci potřebují. Především pak vejce, mouka, máslo anebo alkohol.