Dálniční známky by mohly podražit až o 300 korun

Praha - Od roku 2014 si možná řidiči připlatí za dálniční známku 300 korun navíc. Může za to plánovaná přeměna Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) z příspěvkové organizace na státní podnik, který by nově musel platit daň z přidané hodnoty (DPH). Ze současných 1 500 korun by se tak mohla cena známek zvýšit na 1 800.

Na dálnici stále častěji míří „černí“ uživatelé

Z ŘSD se má nejprve stát státní podnik. Ministerstvo dopravy předpokládá, že od roku 2016 by se ale mohlo začít diskutovat o další proměně ŘSD - tentokrát na akciovou společnost. Ta by získávala finanční prostředky z mýta, ale i dálničních známek. Jakmile se ŘSD transformuje na státní podnik, automaticky bude muset platit DPH. K ceně dálniční známky se tak bude započítávat i 20procentní daň.

Od zavedení dálničních známek před sedmnácti lety se jejich cena zvyšovala celkem šestkrát, letos už musí řidiči za roční kupon zaplatit 1 500 korun. Rychlý růst cen způsobil, že v posledních pěti letech počet odhalených „černých“ uživatelů dálnic a rychlostních silnic neustále roste.

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Transformace ŘSD kvůli snaze ušetřit

Přeměna ŘSD by přitom měla přinést roční úspory až 200 milionů korun ročně. Ministerstvo se k tomuto kroku rozhodlo v rámci boje s korupcí a snahy nastolit transparentní financování české silniční sítě. Začít by měla přeměna v lednu a dokončena by měla být v červnu 2014. Změna si podle ministerstva dopravy vyžádá investice na poradenské, právní a daňové služby 50 až 100 milionů korun.

ŘSD v rámci změn například omezí outsorcing a bude větší množství úkolů zvládat vlastními silami. Materiál, podle kterého chce resort ŘSD transformovat, je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Ještě letos by jej měla projednat vláda.

Změna na státní podnik ŘSD umožní čerpat prostředky z jiných zdrojů než jen ze státního rozpočtu. ŘSD by tak do budoucna mohlo část svých aktivit financovat prostřednictvím úvěrů.