Britským obchodům nepomohla ani olympiáda, naděje upírají ke Kate

Londýn - Britský ministr financí George Osborne v parlamentu prohlásil, že snížení schodku i přes tvrdá úsporná opatření bude trvat o rok déle, než původně očekával. A nepříliš příznivé zprávy zatím proudí od obchodníků, jejich vánoční prodeje zatím rekordy rozhodně netrhají. Napomoci obratům v dětském sortimentu může zpráva o těhotenství vévodkyně Catherine.

I přes tři mimořádné stimuly - královskou svatbu, královnino jubileum a olympiádu - se britská ekonomika oklepává jen pomalu. Nejnovějším důkazem jsou čísla z vánočních prodejů. Ty oproti loňskému poklesu rostou, ale jen nepatrně. „Musíte nabídnout nějakou výhodu a ta data o prodejích ukazují, že na to britští zákazníci slyší. Chtějí utrácet o něco míň, ale stále chtějí nakupovat, což je dobře,“ uvedl analytik maloobchodu Jean Roche z Panmure Gordon.

Jedině internetové obchody hlásí razantnější 7,5% růst. A to i díky předvčerejšímu takzvanému „megapondělí“. Všichni tak doufají, že další vzpruhou by mohla být nejnovější zpráva z královské rodiny o těhotenství vévodkyně Kate. „Možná se tak lépe povede obchodům pro těhotné nebo se v prodejnách Marks and Spencer bude prodávat víc oblečení pro děti,“ sdělil Roche. Jediné, čeho je v britských obchodech nedostatek, aspoň z pohledu prodejců, jsou zákazníci.

Britská ekonomika sice podle Osborna začala oživovat, v příštím roce ale hrubý domácí produkt (HDP) poroste jen o 1,2 procenta namísto dvouprocentního tempa, které ministr předpovídal v březnu. Státní dluh kvůli tomu začne klesat až ve fiskálním roce 2016/2017 namísto původně plánovaného roku 2015/16. „Stručně řečeno, horší ekonomická situace bude znamenat, že i když rozpočtový deficit bude klesat, potrvá čtyři roky namísto tří, než dostaneme dluh na sestupnou dráhu,“ řekl Osborne.

George Osborne, britský ministr financí:

„Vyřešili jsme daňové úniky v hodnotě stovek milionů liber. A budeme dál investovat až 77 milionů liber na boj s lidmi, kteří daně neplatí. Chceme vybudovat nejlepší a konkurenceschopný světový daňový systém.“

Ministr chce pojistit splnění nového cíle dalším snižováním vládních výdajů, které rozšíří jejich výrazné přiškrcování v minulých letech. Příští fiskální rok od dubna 2013 se mají výdaje snížit o jedno procento, v dalším roce pak o dvě procenta.

Vláda v roce 2014/15 sníží daň z firemních zisků ze 22 na 21 procent a zároveň bude tvrději zasahovat proti vyhýbání se daním. Ekonomickou aktivitu chce Osborne podpořit rovněž výrazným zvýšením daňových odpisů kapitálových investic a posílením investic do infrastruktury o 17 procent. Na daňové úlevy se pak můžou těšit rodiny a senioři. Oznámené kroky by měly do státní kasy přinést ročně až 4 miliardy liber.