Recese po česku: Méně firem, méně peněz, více vrásek

Praha - Ekonomická recese dál svírá Česko. Lidem klesají reálné mzdy, šetří a jen obtížně hledají novou práci. Podnikatelé se navíc bojí zakládat nové firmy. Letos jich podle dat České televize vzniklo nejmíň za posledních pět let. Může za to i nejistá budoucnost. Důležité zákony - jako je změna DPH - se budou schvalovat až na samém sklonku roku. Vláda chce firmy podpořit, proto v dalších dvou letech zvyšování daní neplánuje.

Jsou to právě firmy, které otáčejí koly české ekonomiky a mohou ji vytáhnout z recese zpět nad hladinu. Ty stávající jsou ale opatrné. A těch nových vzniká míň a míň. „V rámci období posledních pěti let, když se díváme na podnikatelské prostředí v České republice, tak sledujeme každý rok úbytek nově vznikajících společností,“ tvrdí Alena Seoud, ředitelka Čekia.

Za prvních devět měsíců letošního roku založili podnikatelé přes 16 tisíc firem. Ještě před rokem jich přitom bylo téměř o tisícovku víc. A budovy, kde se má podnikat, jsou teď prázdné. Podnikání nepomáhá ani přílišná byrokracie - v žebříčku snadnosti zakládání firem od Světové banky je Česko až na příčce 140, což ji řadí za všechny její sousedy.

Podnikatel OSVČ
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Podle analytiků jsme v bludném kruhu

„Když se firmám nedaří, nenajímají nové zaměstnance, nepřidávají jim na vyšší mzdy, tudíž tito zaměstnanci neutrácejí,“ říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Nejasná situace kolem daní v příštím roce dělá podnikatelům vrásky

„Je to věc sporná, rozhádaná. Klíčové je to, aby daně byly takové, aby je podnikatelé měli sílu splácet,“ prohlásil k DPH prezident Václav Klaus.

Historický vývoj DPH od roku 1993
Zdroj: ČT24

O co se vláda snaží

  • Stabilizace daňového prostředí.
  • V prvním nástřelu revidovaného programového prohlášení stojí, že vláda nezvýší firemní daně a ani po zbytek volebního období nepřistoupí k jejich zvyšování.
  • Vláda chce investovat půl miliardy do nově vznikajících firem. Stát bude partnerem a po rozjezdu z firmy vystoupí. Má to ale podmínku, ten, kdo bude takto zakládat firmu, musí sehnat investora a získat od něj 30 procent požadované investice. „Je to systém, na kterém vyrostly velké firmy. Pro českou ekonomiku a pro startování nových podnikatelů s myšlenkami je to velmi dobré,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Koaličním partnerům se projekt líbí. Proti není ani opozice. Zajímají ji ale detaily toho, jak podpora bude vypadat. „Jestli to bude dostatečně rozsáhlé, jestli ten způsob, jak se to bude dělat, bude návratný a jakým způsobem budou firmy vybírány,“ prohlásil místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Projekt by měl odstartovat příští rok na jaře.
  • Snaha aby podnikatelé našli na jednom místě elektronické verze všech platných formulářů státní a veřejné správy.
  • Zkvalitnění sítě poradenství pro začínající podnikatele a živnostníky.
  • Založení společnosti s ručením omezeným prostřednictvím elektronického formuláře by mělo stát jen 1 korunu.

Jasné plány vládní koalice, jak podpořit v následujících dvou letech podnikání v české republice, by měly být popsány v programovém prohlášení. V úterý bude o prioritách jednat gremium ODS.

Politika v době recese tématem Událostí (zdroj: ČT24)