Počet Čechů bez práce překročil půl milionu

Praha - Během listopadu se nezaměstnanost v Česku vyšplhala na 8,7 z říjnových 8,5 procenta. Počet nezaměstnaných tak překročil půl milionu, konkrétně šlo o 508 498 lidí, tedy meziměsíčně o 2,4 procenta více. Volných pracovních míst bylo o 4,7 procenta méně, jak dnes uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Růst nezaměstnanosti přitom analytici vesměs očekávali.

Nezaměstnaných v tuzemsku od léta přibývá. V červnu jich bylo podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí mírně přes osm procent. Od té doby se číslo zvýšilo o 6 desetin procenta. „Hlavním důvodem zvyšující se nezaměstnanosti je nízká schopnost ekonomiky vytvářet volná pracovní místa,“ vysvětlil analytik skupiny Citfin Tomáš Volf. Volných míst totiž bylo v listopadu pouze 38 806, což je ještě méně než v předchozích měsících.

Přitom podle nové metodiky ministerstva byl podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let na konci měsíce 6,8 procenta. V říjnu tato hodnota dosáhla 6,7 procenta. Naproti tomu dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší.

Počet nezaměstnaných se vrátil nad půl milionu po osmiměsíční přestávce, upozornil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Jejich meziměsíční přírůstek je podle něj ve srovnání listopadů historicky nejvyšší: „Trh práce tedy viditelně reaguje na pokračující slabou poptávku v ekonomice, zatím se ale nezdá, že by se schylovalo ke katastrofě. Větší část propouštění je v důsledku ukončení sezonních prací, zatímco kmenových zaměstnanců se podniky až na výjimky nezbavují.“

Recese ekonomiky však nutí podniky pozvolna přehodnocovat stavy zaměstnanců, jak zdůraznil analytik ČSOB Petr Dufek. Největší propouštění, jako odvětví v těžké depresi, zažívá stavebnictví. Ke snižování počtu zaměstnanců však přistupují i průmyslové podniky. 

Nejvyšší nezaměstnanost byla v Bruntále nebo na Mostecku

Na jedno pracovní místo, které vypíšou úřady práce, se v průměru hlásí už třináct uchazečů - na některých místech je to ale i víc než stovka. Nejvíce lidí bez práce bylo opět v okresech Bruntál (16,2 procenta), Most (15,6 procenta) a Chomutov (14,5 procenta). Naopak nejnižší míra nezaměstnanosti byla v okresech Praha-východ (3,5 procenta), Praha-západ (4,3 procenta), hlavní město Praha (4,4 procenta) a Mladá Boleslav (4,9 procenta).  

„Hlavním důvodem rostoucí nezaměstnanosti je především sezona. Počet míst ve stavebnictví s příchodem zimy každoročně klesá. Problém prohlubuje také nízké tempo ekonomiky,“ dodal Volf.