Na tuzemském trhu práce se na lepší časy neblýská

Praha – V listopadu se nezaměstnanost v Česku vyšplhala na 8,7 procenta a na lepší zítřky se zrovna neblýská. Podle studie Manpower Index trhu práce totiž v prvním čtvrtletí příštího roku budou domácí firmy spíše propouštět než nabírat nové zaměstnance. Studie je tak nejpesimističtější od druhého čtvrtletí 2008, tedy od zahájení průzkumu. Ten se nyní uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro toto čtvrtletí očekávaly firmy stagnaci.

Pouhá tři procenta zaměstnavatelů předpovídají pro následující čtvrtletí nárůst počtu zaměstnanců, propouštění pak jedenáct procent a pětaosmdesát procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro první čtvrtletí hodnotu minus osm. V předchozím čtvrtletí byl index na nule, když nárůst i pokles očekávalo po pěti procentech firem. Po sezonním očištění je index pro první čtvrtletí 2013 minus čtyři.  

Jediné odvětví s pozitivním očekáváním je těžba nerostných surovin s indexem pět procent. Ostatní odvětví předpokládají zhoršení situace. Nejhorší výhledy jsou v oboru doprava, skladování a logistika (-13 procent), následovaném maloobchodem a velkoobchodem (-11 procent). Optimističtěji vycházejí výsledky sezonně očištěných dat, kde zaměstnavatelé v pěti z deseti odvětví předpovídají pozitivní náborové plány pro nadcházející čtvrtletí.

Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika

„Výsledek není optimistický, zaměstnavatelé vidí trh práce jako velmi nejistý. Prognózy pro první čtvrtletí bývají již tradičně nejslabší, navíc jsou poznamenány rokem 2012, ve kterém rostla nezaměstnanost a klesaly obraty podniků.“

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro první čtvrtletí 2013 relativně příznivé náborové prostředí s hodnotou čistého indexu trhu práce minus pět procent. Proti tomu zaměstnavatelé v Čechách předpovídají neuspokojivé náborové plány s indexem minus osm procent. Na Moravě je situace poněkud znepokojivá, index tam má pro první čtvrtletí 2013 hodnotu minus 17 procent.  

Zaměstnavatelé na většině trhů práce podle globálního průzkumu naznačují, že jsou opatrní s náborem nových pracovních sil. Nejlepší předpověď je v Tchaj-Wanu, Indii, Brazíli a Mexiku. Naopak nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Řecku, Itálii, Španělsku, Slovensku a Slovinsku. V Nizozemsku je nejhorší index od začátku průzkumu před deseti lety. Německý trh práce odolává a index hlásí mírně optimistické náborové plány.