Slováci schválili prodej 49 procent SPP českému holdingu EPH

Bratislava - Slovenská vláda schválila prodej 49procentního podílu ve státní plynárenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) české společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH). Cena nebyla zveřejněna, agentura Reuters ji ale odhaduje až na 2,5 miliardy eur (asi 63,2 miliardy korun). Podíl v SPP je majetkem firem E.ON a GDF Suez.

Slovenská vláda má v SPP většinový podíl, a to zbylých 51 procent. E.ON a GDF Suez koupily 49 procent akcií v roce 2002 a za podíl tehdy zaplatily zhruba 2,7 miliardy dolarů (asi 52,6 miliardy korun).

Podle zdroje ze slovenské vlády by kabinet mohl s novým nabyvatelem akcií podepsat smlouvu už tento pátek. EPH by měl ve firmě rovněž získat manažerskou kontrolu.

„Absolutní prioritou EPH bude rozvíjet partnerství se státem a prokázat, že EPH je ideálním strategickým partnerem, jenž pomůže SPP vyrovnat se s působením několika nepříznivých trendů, které budou v následujících letech ovlivňovat jeho činnost a hospodaření,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel EPH Daniel Křetínský.

Elektrárny Opatovice
Zdroj: ČTK/René Fluger

Slovenská vláda řešila vstup nového investora do SPP už několikrát. Kvůli sporu se zahraničními akcionáři o ceny zemního plynu pro domácnosti ale v říjnu jednání o transakci přerušila. Obnovila je poté, co EPH Ficovi v dopisu slíbil, že příští rok nebude chtít zdražovat plyn domácnostem.

Energetický a průmyslový holding (EPH) zastřešuje více než 30 podniků působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla, distribuce tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

Akcionářská struktura EPH:

  • 44,44 %   skupina PPF
  • 37,04 %   J&T prostřednictvím private equity struktur
  • 18,52 %   Daniel Křetínský