Kvůli platům soudců se vláda sejde ještě tento týden

Praha – Ještě tento týden se mimořádně sejde vláda a pošle do Poslanecké sněmovny předlohu umožňující vypočítávat od 1. ledna 2013 platy soudcům. Sněmovna by materiál měla projednat ve stavu legislativní nouze. Vláda se večer situací narychlo zabývala poté, co dnes poslanci kvůli sporu o zdanění svých paušálních náhrad odmítli celou novelu zákona o platech ústavních činitelů.

„My jsme se shodli na řešení, které je poměrně jednoduché,“ poznamenala ministryně Müllerová. Vláda bude novelou jednoznačně řešit jen platy soudců a žádné jiné návrhy Poslanecké sněmovně předkládat nebude. Podle Nečase vláda zasedne mimořádně ve čtvrtek nebo v pátek, norma by tak mohla být schválena už příští týden.

Spravedlnost
Zdroj: ČT24

Blažek: Času na řešení je relativně dost

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek pro ČT řekl, že času na jednání je relativně dost. Odůvodnil to tím, že lednové platy soudců spadají ještě do tohoto roku. Ministr proto předpokládá, že ve zrychleném zákonodárném řízení se podaří příslušný zákon schválit a soudcům tak nevzniknou žádné problémy. 

Veřejnost podle Blažka také nemá věřit iluzi, že pokud nebude zákon schválen, tak soudci nedostanou žádné platy. „V rozpočtu ministerstva jsou peníze na to, aby se pokračovalo v platech, které dostávali letos,“ podotýká Blažek s tím, že pokud by nedošlo ke schválení nového zákona, tak lze použít teorii oživeného zákonaTa zjednodušeně spočívá v tom, že pokud zákonodárci nejsou schopni ve stanovené lhůte změnit příslušný zákon, platí ta úprava, než do ní zasáhl ÚS.

Tomáš Novosad, viceprezident Soudcovské unie ČR

„Budeme se snažit, abychom měli vůbec nějaký plat, ale nepředpokládáme, že nebudeme mít žádné platy. Kroky podnikat nebudeme, neboť tady je nález Ústavního soudu a z toho by měli všichni vycházet.“

Opoziční sociální demokraté už po sněmovním hlasování ústy předsedy poslaneckého klubu Jeronýma Tejce ohlásili, že nebudou rychlé projednání normy blokovat, ale nehodlají prý pomáhat vládě řešit její problémy. Vláda by podle něj měla začít pracovat a neutápět se ve své nekompetentnosti. Postoj ČSSD pak v Událostech ČT potvrdil i místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Tisková konference ČSSD
Zdroj: ČT24

Hlavní spor se vedl zejména o zrušení zdanění paušálních náhrad

Poslanci zamítli novelu zákona o platech ústavních činitelů, díky níž by si vylepšili měsíčně svůj příjem o tisíce korun. Tento krok nicméně znamená, že platy soudců a státních zástupců jsou od ledna v ohrožení. Nynější úpravu, podle které se soudcovské platy vypočítávají, totiž zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. Hlavní spor se v dolní komoře vedl zejména o zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců, které bylo součástí návrhu. 

Tomáš Lichovník, prezident Soudcovské unie

„Pro mne je spíše zklamáním celý průběh legislativního procesu, protože nález ÚS je z počátku května, tudíž byl dostatek času připravit novelu,“ popisuje prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník s tím, že nález se navíc týkal výslovně soudcovských platů. Je tak proto prý rozčarován hlavně úrovní legislativního procesu. Je tak podle něj nyní věcí vlády, aby se s problémem vypořádala. 

KDO a JAK hlasoval o novele zákona o platech zákonodárců:

PRO nezdaněné náhrady, a tedy vyšší příjem poslanců, hlasovali zejména poslanci ODS a komunisté. Tento návrh podpořilo 33 členů ODS, zatímco proti byl pouze jeden – Jiří Šulc. U komunistů byla také většina PRO – 9 poslanců, zatímco proti jen 2. V ČSSD skončilo hlasování nerozhodně, když 11 bylo PRO a 11 PROTI.  

Naproti tomu poslanci TOP 09 zvýšení platů spíše odmítli. 14 jejich poslanců hlasovalo v souladu se svým předsedou Karlem Schwarzenbergem PROTI, ovšem 9 poslanců se přihlásilo k tomu, že by rádi viděli své náhrady nezdaněné. Ještě přesvědčivěji hlasovali poslanci VV, kteří se proti nezdaněným náhradám postavili jako jeden muž a všichni návrh zamítli.

Přehled hlasování najdete zde

Hlasování mezi nezařazenými poslanci skončilo v poměru 7:5. PRO byla třeba Kristýna Kočí nebo Michal Doktor. PROTI Karolína Peake nebo Jiří Paroubek. Nutno ale říci, že velká část poslanců o návrhu nehlasovala vůbec – buď se k hlasování nepřihlásili, nebo se zdrželi či byli z jednání sněmovny omluveni.