Pokuty kvůli energetickým štítkům budov po prvním lednu nehrozí

Praha - Legislativní zmatky kolem energetických štítků pro budovy mají za následek to, že pokuty budou úřady vyžadovat až od dubna, a ne od ledna, jak bylo původně v plánu. Průkaz o energetické náročnosti přitom dosud musely mít jen novostavby a rekonstruované domy. Teď bude doklad podrobnější, na dvou kartách a nově si ho bude muset pořídit každý, kdo chce prodat nebo nově pronajmout dům. Od roku 2016 to bude platit i pro byty.

Počínaje Novým rokem si bude muset každý, kdo chce prodat dům nebo ho nově pronajmout, pořídit energetický štítek. Nově ale bude Průkaz energetické náročnosti budovy na dvou kartách s fotografií a doporučením, co je třeba opravit. To hlavní ale zůstává: sedm kategorií, které určí, kolik dům nebo byt spotřebuje energie. Majitel domu tak musí počítat, že takový průzkum oprav ho vyjde řádově na deset tisíc korun.

Novinka má zájemcům o bydlení říct, jak úsporný dům je. Kolik ale zaplatí za jeho vytápění, se ze štítků nedovědí. „Mě tyhle štítky vůbec nic neříkají, mě zajímají náklady, a ne, jestli má zelený nebo červený štítek,“ komentuje energetické štítky zájemce o koupi domu Miloslav Bouček. Právě proto štítky kritizují i realitní kanceláře. Podle nich nový doklad pouze prodražuje obchod s realitami.

Kdo bude nabízet bez energetických štítků nemovitost, může po varováních dostat pokutu až sto tisíc korun. Původně měla novinka platit už od ledna. Prezident Václav Klaus ale zákon vetoval a označil ho za jeden z nejhorších a nejškodlivějších z těch, o kterých musel rozhodovat. Podle něho jen zatíží rozpočty domácností a obcí. Ty totiž budou muset mít štítky i na veřejných budovách. Kvůli legislativním zmatkům ale začnou úřady kontrolovat novou povinnou výbavu až od dubna.