Balík k Vánocům je třeba odeslat nejpozději do 18. prosince

Praha – Pobočky České pošty jsou dva týdny před Vánocemi zavalené balíky. Důvodem je trend lidí objednávat stále častěji dárky přes internet. Kvůli zvýšenému počtu zásilek budou pošťáci na některých místech roznášet i na Štědrý den. Pokud lidé chtějí, aby jejich balík dorazil včas, měli by ho odeslat nejpozději v úterý 18. prosince.

Pobočky české pošty jsou doslova zavaleny balíky. V dnešních dnech jich je na poštách dvakrát tolik než obvykle. Důvodem je nakupování vánočních dárků přes internet. Jen v evropě vzrostly tržby e-shopů o pětinu na více než tři sta miliard korun. Podle mluvčího české pošty Ivo Mravinace projde poštou denně na dvě stě padesát tisíc balíků.

Česká pošta je ale podle jejího mluvčího na vše dobře připravena. „Pošta má tři tisíce nových brigádníků a čtyři sta nových aut,“ říká Mravinac a dodává, že každý svůj balík do Štědrého dne dostane. České poště se prý totiž daří doručit balíky do dvou až tří dnů. Za hranice je to ale už složitější. „Na hranici je balík druhý den, tam ho pošta předá a pak už je to na tamní spedici či poště,“ popisuje mluvčí.

Pošťáci tak kvůli náporu budou pracovat i na Štědrý den. Záleží to však na regionu. V Praze tomu tak bude určitě a podle Mravinace by tomu tak mohlo být i na jižní Moravě. Pošty budou také déle otevřeny, ale opět záleží na regionu, protože v některých regionech o to není takový zájem. 

Rozhovor s mluvčím České pošty Ivem Mravinacem (zdroj: ČT24)