Klaus k podpisu vyšší DPH: Od vlády jde o „zlý diktát“ na prezidenta

Praha - Prezident Václav Klaus v Partii televize Prima Family připustil, že nemusí ihned podepsat zákon zvyšující DPH. Vláda ho podle něj protlačila na poslední chvíli. Podle Klause kalkuluje špatně, když počítá s tím, že zvýšením daní vybere víc peněz. Nelíbí se mu rovněž dopad církevních restitucí na schodek. Rozpočet dostal podle prezidenta prostřednictvím vyrovnání s církvemi „obrovský úder“.

Vláda měla podle Klause povinnost postupovat tak, aby se taková změna neschvalovala 18. nebo 19. prosince „Myslím, že takhle se důležité věci v podstatě dělat nemají,“ podotkl.

Prezidentovi se nezamlouvá postavení, do něhož jej vláda dostala. „Vláda bude říkat argument, že ty peníze ze zvýšených daní bude potřebovat pro vyrovnání státního rozpočtu, kam si to už dopředu započítala a de facto s těmi penězi kalkuluje. Takže staví každého, i prezidenta, před naprosto hotovou věc, aby prezident, který byl ministrem financí, ví, co to znamená, aby nepodpisem tohoto zákona jasně řekl: 'Já dělám díru do státního rozpočtu',“ řekl Klaus. Podle něj jde o „zlý diktát“ na prezidenta.

„My, ekonomové, dobře víme, že zvýšení daně o kousek neznamená zvýšení výnosu o stejný kousek. A myslím, že naše vláda kalkuluje špatně. Ona si myslí, že zvýšením daní zvýší daňový výnos, neboli že dostane nějaké navíc příjmy do státního rozpočtu,“ řekl Klaus.

Pokud začnou daňové změny platit pozdě, hrozí rozpočtové provizorium

Sněmovna poslala tento týden návrh rozpočtu do třetího čtení. Počítá ale s balíčkem daňových změn, který například zvyšuje DPH. Balíček podle očekávání narazil v levicovém Senátu, poslanci mohou senátní veto přehlasovat nejdřív 19. prosince. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Študent/ISIFA

Poté bude záležet právě na prezidentovi, zákon mu na rozhodnutí dává 15 dní. Pokud by je bezezbytku využil a zákon vrátil sněmovně, začnou daňové změny platit až v průběhu ledna. Státní rozpočet by se v takovém případě opíral o neplatnou legislativu a Česko by čekalo rozpočtové provizorium.

Klaus se rovněž pozastavil nad tím, že schodek letošního rozpočtu vzroste na 5,9 procenta kvůli dopadu schválení církevních restitucí. Jak řekl, nikdo na světě nevnímá tuzemské vnitřní debaty a nemá sebemenší šanci zjistit, že nárůst schodku vyvolalo vyrovnání s církvemi. „Najednou Česká republika vyskočí na 5,9 (procenta), bude mít v rámci Evropy jeden z největších deficitů státního rozpočtu a my na to bohužel doplatíme,“ dodal Klaus. 

Důležité změny by měly dostat zelenou napříč politickým spektrem
   
Prezident opakoval, že u církevních restitucí či důchodové reformy jej mrzí neschopnost stran dohodnout se napříč politickým spektrem, ustoupit a najít společný jmenovatel. „Já jsem měl pocit, že to jsou například, a mohl bych jmenovat další, věci, které by si zasloužily elementární konsensus na celé politické scéně,“ zdůraznil Klaus.

V politice by podle něj mělo existovat něco, co spojuje všechny politické strany i jindy, než když „začíná třetí světová válka či přijde konec světa“. Hluboký příkop vykopaný v Česku mezi koalicí a opozicí je podle něj velmi nepříjemný a špatně se překonává.

Reportáž Terezy Strnadové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod