Právníci Bundesbanky: Bankovní unie nemá udržitelný právní základ

Berlín - Německá Bundesbanka má vážné výhrady k právnímu rámci pro vytvoření evropské bankovní unie. Uvedlo to nové číslo týdeníku Der Spiegel s odkazem na právníky německé centrální banky. Projekt bankovní unie kombinuje společný dohled nad bankami, jednotné pojištění vkladů a centrální systém řešení problémových bank. Tento týden jej schválili ministři financí EU a následně potvrdil summit unie.

Právníci Bundesbanky po předběžném prozkoumání toho, co lídři EU na summitu sjednali, došli k závěru, že projekt bankovní unie postrádá „udržitelný a spolehlivý právní základ“, uvedl Spiegel. Vyjadřovali přitom zejména obavy z nejasných pravomocí národních orgánů bankovního dohledu.

Uvedli také, že plánovaný arbitrážní výbor mezi národními orgány a Evropskou centrální bankou (ECB), která bude vykonávat centrální dohled, není náležitě pokrytý evropskou legislativou.

Evropská unie
Zdroj: ČTK/DPA/Frank Rumpenhorst

Jednotný dohled, který by měl začít fungovat od března 2014, se bude týkat eurozóny, další státy se budou moci dobrovolně přidat.

Německu se v dohodě o bankovní unii podařilo omezit rozsah sdílení rizik a vynutilo si, aby se působení dohledu ECB vztahovalo z celkem 6 000 bank v eurozóně jen na 150 až 200 velkých ústavů.

Bundesbanka vyjadřovala v minulosti silné výhrady proti řadě opatření, jimiž EU reagovala na dluhovou krizi, zejména proti tomu, aby ECB nakupovala dluhopisy ohrožených zemí.

Vydáno pod