Na nejasnostech okolo DPH mohou lidé vydělat

Praha – Zboží, z něhož se teď odvádí dvacetiprocentní daň z přidané hodnoty, by v lednu mohlo podléhat sazbě 17,5 procenta. Zatímco firmám přetrvávající spory kvůli výši této daně zásadně komplikují život, zákazníci na tom mohou vydělat. Stačí si s nákupy chvíli počkat a rázem budou levnější. Další pokus určit novou DPH proběhne dnes ve sněmovně.

Necelé dva týdny zbývají do konce roku a stále není jasné, jak vysokou budeme od ledna platit daň z přidané hodnoty. Sněmovna by měla na této schůzi přehlasovat veto Senátu a pokusit se znovu zvýšit DPH o jeden procentní bod na 15, respektive 21 procent. Pak zákon zamíří k prezidentovi, který má na připojení svého podpisu 15 dní - normu tedy může podepsat až 3. ledna 2013, případně ji může poslancům vrátit. Reálně tak hrozí, že by se během jediného měsíce mohly sazby DPH změnit hned dvakrát. Již dříve schválený zákon totiž pro příští rok počítá se sjednocením sazeb DPH na jednu úroveň 17,5 procenta.

Nejistota nad příští výší DPH komplikuje život firmám, a to bez ohledu na jejich velikost. Jako vážný problém ji vnímá dle průzkumu Komory certifikovaných účetních 88 procent podniků. „Tyto problémy se týkají maloobchodu i velkoobchodu, v podstatě všech oblastí, které nějakým způsobem plánují marketing do budoucna,“ upozornil prezident svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Obchodníci si stěžují především na to, že neznalost nové DPH paralyzuje přenastavení pokladen a účetnictví a přináší s tím spojené náklady - například společnost Tesco je vyčíslila na 2,5 milionu korun. 

Nakupování
Zdroj: ČT24

Firma Sconto Nábytek zase spočítala, že by potřebovala dva až tři týdny na přenastavení fakturačního a zakázkového systému. Již nyní je ale jasné, že tolik času na změnu nebude. což podnik může poškodit. „Když si zákazník v roce 2012 objedná zboží a zaplatí zálohu, která bude ve 20procentní sazbě a obdrží zboží 2. ledna, my budeme muset vystavit správnou fakturu se sazbou 21 procent nebo 17,5 procenta. Pokud se nám to nepodaří a omylem bychom odvedli nižší daň, tak nám hrozí sankce,“ popsal jednatel společnosti Sconto Nábytek Petr Tomáš. Sankce se přitom mohou vyšplhat až na 20 procent z dodatečně vyměřené daně.

Telefonát Zdeňka Juračky (zdroj: ČT24)

DPH komplikuje život nejen obchodníkům, ale i hoteliérům. Zvláště ti by bývali potřebovali kvůli dlouhodobému plánování znát nové sazby již začátkem podzimu. Třeba v Hotelu Olympik přitom skok DPH o každé procento znamená 1,5 milionu korun, což jsou peníze, které firma bude muset někde najít. „Ceníky jsme už museli našim obchodním partnerům vydat se schválenou sazbou DPH a nedovedu si představit, že bychom změny DPH museli promítnout do konečných cen,“ upozornil manažer Hotelu Olympik Vlastislav Šos.

Na problémy si zadělává také stát

S nejistotou panující okolo DPH má ale problémy nejen soukromý sektor. Jako bumerang se může vrátit státu. Projevit se může zpomalením ekonomické aktivity firem a především, výběr daní může zásadně podpořit vynalézavost spotřebitelů. 

V případě, že se během krátké doby budou měnit sazby dvakrát, zájemci si k nákupům vyberou tu dobu, kdy pro ně bude nákup dané věci výhodnější. „Lidé se pohrnou, aby si mohli ze začátku ledna koupit zboží, které později spadne do vyšší sazby DPH, a ušetřili tak 3,5 procenta z ceny. Stát tak vybere na DPH řádově o miliardy korun méně,“ vypočítal ekonom institutu CERGE-EI Libor Dušek.

Nakupování
Zdroj: ČT24/Isifa/Rex Features

Další atak na rozpočet pak mohou znamenat žádosti podniků o kompenzaci ztrát, které jim zmatek kolem DPH způsobil. „Já bych se ani nedivil, kdyby obchodníci chtěli ztráty naúčtovat státu, protože za to může stát, nikoliv podnikatelé,“ podotkl Juračka. Ve hře jsou přitom podle něj nejen soudy, ale i žádosti o nejrůznější daňová zvýhodnění nebo odpočet nákladů vynaložených na změnu systému. Na podobné žádosti už stát v minulosti kývl například výrobcům alkoholu, kteří museli po metanolové aféře likvidovat potenciálně nebezpečné lihoviny. Může se tak stát, že peníze, o které chce prostřednictvím změn DPH ministr financí Miroslav Kalousek státní kase přilepšit, se nakonec nevyberou.

Jaká bude od ledna DPH? Ve hře jsou tři varianty

  • Již loni na podzim zákonodárci schválili sjednocení sazeb DPH pro letošní rok na 17,5 procenta. Pokud se vládě nepodaří prosadit jiný návrh, bude platit tato varianta.
  • V rámci tzv. stabilizačního balíčku se vláda snaží prosadit zvýšení DPH o procentní bod na 15 a 21 procent. Balíček kvůli rebelii v řadách ODS prochází legislativním procesem už podruhé. Napoprvé totiž vládní koalice nenašla ve sněmovně dostatek hlasů potřebných na přehlasování prezidentského veta. I znovu předložený balíček už poslanci jednou schválili, avšak Senát ovládaný sociálními demokraty jej sněmovně vrátil. Nyní je třeba, aby se pro něj vyslovilo 101 poslanců. Pak poputuje k podpisu prezidentovi. Ten má 15 dní na veto nebo podpis. Tato lhůta trvá až do začátku příštího roku, kdy by, podle zákona, už měly být daňové změny účinné.
  • Senát sněmovně navrhl, aby schválila novelu zákona, která zachová sazby DPH pro příští rok na současné úrovni, tedy na 14 a 20 procentech.