Hobit trhá rekordy. I díky bezchybnému marketingu

New York - Snímek Hobit - Neočekávaná cesta ve Spojených státech a Kanadě jen přes víkend utržil v přepočtu asi 85 milionů dolarů. Na celém světě pak doposud vydělal víc než 220 milionů dolarů, předehnal tak v žebříčku tržeb držitele prvního místa, film Já, legenda s Willem Smithem. Podle kulturního redaktora serveru Týden.cz Vojtěcha Ryndy jsou rekordy pravidelně překonávány mimo jiné i díky promyšlenému marketingu.

Hlavní hrdina první části trilogie, Bilbo Pytlík, přes víkend do kin nalákal miliony diváků. Snímek teď překonal držitele prvního místa, film Já, legenda s Willem Smithem. Ten vydělal před pěti lety asi o osm milionů míň. „Rekordy se překonávají docela často, padly i v souvislosti s Batmanem, je to hlavně trend, který nespočívá v tom, že by filmy byly lepší a lepší, ale že je lepší a lepší marketing. U Hobita se v podstatě dělal sám,“ poznamenává Rynda.

Hobita natočil Peter Jackson, který podle Tolkienových knih režíroval i trilogii Pán prstenů, uvedenou do kin v letech 2001 až 2003, ta tvůrcům přinesla 2,9 miliardy dolarů. I díky těmto filmům přišli diváci opět do kin. „První část Hobita je natočena tak, aby se fanouškům filmového Pána prstenů líbila co nejvíc. Tzn. i když se knižní předlohy dost liší, Hobit je pohádkovější a víc pro děti, Pán prstenů je epičtější. Ve filmovém podání se příběhy stírají,“ dodává Rynda.

McKellen: Nemám důvod k obavám

„Je to velmi starý příběh. Lidé jsou z něj nadšení, takže nemám žádný důvod k obavám,“ řekl představitel čaroděje Gandalfa Ian McKellen. Neočekávaná cesta je první částí trilogie. Další dva filmy by měly do kin přijít v prosinci 2013 a v červenci 2014. Odhaduje se, že celkové investice do trilogie činily 500 milionů dolarů.