V novém rozpočtu USA republikáni kývli na zvýšení daní pro milionáře

Washington - Americký prezident Barack Obama předložil republikánům kompromisní návrh rozpočtu. Chce získat zvýšením daní bilion a dvě stě miliard dolarů. Na oplátku bude souhlasit s omezením výdajů státního rozpočtu o podobnou částku. Průlomové je také zapracování republikánského návrhu, který souhlasí se zvýšením daní pro milionáře. Republikáni a demokraté jsou však v časové tísni a potřebují se na finální podobě dohodnout do konce roku. Jinak USA hrozí takzvaný pád z fiskálního útesu.

Podle zdrojů blízkých jednání chce prezident Barack Obama získat zvýšením daní do rozpočtu sumu 1,2 bilionu dolarů včetně vyššího zdanění výdělků až od 400 tisíc dolarů ročně. Na oplátku bude souhlasit s omezením výdajů státního rozpočtu o 1,22 bilionu dolarů. „Považujeme to za dobrou nabídku, která dokazuje, že jsme vyšli republikánům vstříc na víc než polovinu cesty jak v příjmech, tak ve výdajích,“ řekl agentuře Reuters zdroj z Bílého domu.

Návrh přichází v době, kdy se Obama a šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner snaží odstranit rozpory v názorech na konstrukci budoucích rozpočtů a odvrácení hrozících problémů. Boehner v první reakci konstatoval, že nový Obamův návrh není vyvážený, nicméně každý odklon od původních prezidentových představ je „krok správným směrem“.

Tomáš Kálal, makléř Patria Direct

„Přelomové především bylo předložení nového návrhu, kdy i republikáni souhlasí pravděpodobně se zdaněním příjmů skupiny zaměstnanců, kteří vydělávají nad jeden milion dolarů.“

USA hrozí pád z fiskální útesu

Republikáni a demokraté jsou v časové tísni. Pokud se nedohodnou do konce roku, vyprší v USA od ledna daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe a zároveň se začnou uplatňovat automatické rozpočtové škrty. Tento takzvaný pád z fiskálního útesu by podle odhadů renomovaných institucí a ekonomů mohl Spojené státy opět uvrhnout do recese.   

Republikáni podle listu The Wall Street Journal v minulých dnech předložili „průlomový“ návrh, který souhlasí se zvýšením daní pro milionáře. V příštích deseti letech by zvýšil příjmy státního rozpočtu o bilion dolarů. Republikáni, kteří ještě nedávno jakékoliv zvýšení daní odmítali, zároveň požadují škrty ve stejné výši.

John Boehner
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Šéf Bílého domu původně do jednání vstoupil s požadavkem nových příjmů státního rozpočtu ve výši 1,6 bilionu dolarů během deseti let. Obama rovněž požadoval, aby se vyšší daně týkaly lidí s příjmy nad čtvrt milionu dolarů ročně, nyní hovoří o hranici 400 tisíc dolarů ročně.   

Demokraté se s republikány přou o výši daní a rozpočtových škrtů prakticky od Obamova nástupu do úřadu. Kompromis mezi růstem daní a rozpočtovými škrty jim ale zatím dosud unikal. Zadlužení Spojených států mezitím v poslední době prudce rostlo. Státní dluh USA přesahuje rekordních 16,3 bilionu dolarů.