Češi si přestávají půjčovat

Praha - Ačkoliv objem úvěrů v Česku stále roste, tempo je však čím dál tím pomalejší. Vyplývá to z čerstvých čísel České bankovní asociace. Podle ní se i tímto způsobem projevují obavy Čechů ze špatné ekonomické situace. Ze stejného důvodu se Češi také snaží více spořit. Přibývá ale i těch, kteří neušetří vůbec nic.

Podle České bankovní asociace je zpomalení znát především u úvěrů podnikům (meziroční růst o 0,5 %). Avšak i u úvěrů obyvatelstvu je viditelné postupné zpomalování. Pozitivní trend udržuje hlavně meziroční nárůst objemu hypotečních úvěrů o 6,8 %, a tak hypotéky kompenzují onen trvalý pokles úvěrů na spotřebu. Ty v říjnu vykázaly záporné hodnoty, když meziročně poklesly o 1,7 %. 

Jan Matoušek, náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace

„Ke konci října 2012 vykázaly bankovní úvěry meziroční nárůst o 2,8 %. Ekonomická recese se tak s určitým zpožděním začíná projevovat i na zpomalení u bankovních úvěrů. Dynamika ale zůstává v kladných hodnotách, na rozdíl od mnoha zemí západní Evropy.“

Česi si navíc nejen půjčují méně, ale roste i objem peněz, které mají uložené v bankách. Například domácnosti mají uspořeno zhruba jeden bilion a sedm set miliard korun a částka pořád roste. Průměrně Češi dávají stranou zhruba devět procent ze svého platu, v nominálním vyjádření je to asi dva tisíce korun měsíčně.

Růst naspořených peněz je sice pozitivní, v provnání s ostatními státy Evropy ale patří Češi se svými 235 tisíci k průměru. Skoro nejmíň úspor na bankovních účtech v Evropě mají Slováci, kteří v průměru mají asi 48 tisíc. Nejšetrnější jsou naopak podle statistik Švýcaři, jejichž majetek přesahuje v přepočtu tři miliony korun.

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)