ČEZ: Investice do Temelína váznou, stát byl měl doplácet elektřinu z jádra

Temelín - ČEZ trvá na dostavbě Temelína, i když návratnost této obří investice je značně nejistá. Šéf polostátní firmy Daniel Beneš proto navrhuje zavedení garantovaných cen elektřiny z jádra, chce tak snížit rizika plynoucí z nejistoty na trhu. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Beneš také dodal, že zákon, který by takové garance zaváděl, by rád viděl už příští rok.

Zakázka do Prahy přivedla šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou a naplno zaměstnává analytiky ČEZu i generálního šéfa firmy Beneše. Ten v rozhovoru pro Hospodářské noviny mluví o garantované ceně elektřiny z jádra. Rozdíl mezi fixní a tržní cenou by podle něj dorovnával stát a ČEZ by tak na dostavbě Temelína neprodělal. „My bychom rádi měli velkou míru jistoty již v době rozhodnutí. Budu rád, když se to do české legislativy implementuje ještě v roce 2013,“ řekl Beneš.

To by byla jedna z mála jistot, kterou by šéf ČEZu měl. Nejistota kolem emisních povolenek a cen elektřiny jako takových investorům na důvěře nepřidávají a akcie ČEZu jsou na tříletém minimu. Navíc zatím žádná jaderná elektrárna nevyrostla podle původního časového plánu a hlavně podle původního rozpočtu. „Stavba jaderné elektrárny je strategické rozhodnutí. A Státní energetická koncepce je postavena z velké části na rozvoji jaderné energetiky,“ uvedl Beneš. Kdo bude mít zakázku na starosti, chce ČEZ vědět už příští rok. Dostavba samotná by podle plánu měla začít v roce 2017.

ČEZ: Investice do Temelína váznou, stát byl měl doplácet elektřinu z jádra (zdroj: ČT24)