Poláci se snaží oživit český trh samoobslužnými poštovními automaty

Praha - Polský poštovní operátor Integer.pl plánuje v Česku do března nainstalovat 100 samoobslužných zásilkových strojů easyPack. S jejich pomocí lze odesílat a přijímat balíky 24 hodin denně. Ještě do konce letošního roku má být zavedeno celkem 30 terminálů.

V balíkomatech easyPack je zabudovaný počítačový terminál s displejem a poštovní schránky, ze kterých si příjemce po zadání kódu od odesílatele může vyzvednout zásilku, nebo jí naopak odeslat. Vedle dostupnosti 24 hodin denně má být výhodou i rychlost obsluhy zákazníka a svoboda ve srovnání s tradiční obsluhou pošty nebo kurýrní firmy.

Integer.pl v následujících měsících zaplní český trh celkem 100 balíkomaty easyPack, které se budou nacházet rozestavěné v blízkosti obchodů s potravinami a na dalších frekventovaných místech 17 největších českých měst.

Rafal Brzoska, generální ředitel Integer.pl 

„Předpokládáme, že síť bude potřeba dotovat ještě tři roky po spuštění služby, než se stane ziskovou. Investice budou kromě instalací samotných poštomatů zaměřeny do integrace s informačním prostředím velkých odesilatelů, jakými jsou nesporně především internetové obchody, a dále na propagaci samotné služby mezi potenciálními spotřebiteli.“

Samoobslužný poštovní automat
Zdroj: ČT24/Integer.pl

V současnosti už služba funguje třeba na Slovensku, kde již firma nainstalovala 49 zásilkových strojů v obchodech maloobchodních řetězců Kaufland, Lidl a Tesco. V Polsku, Rusku a na Ukrajině provozuje 600 terminálů.

Balíkomaty už fungují na Slovensku, ale i v Chile

Integer.pl je největším soukromým poštovním operátorem v Polsku. Společnost je spoluvlastněna fondem PineBridge Investments, sídlícím v USA. V dlouhodobém horizontu plánuje vytvořit síť o 16 000 easyPack terminálech napříč celou Evropou. V nejbližších třech letech chce v tomto regionu investovat více než 300 milionů eur. Integer.pl nyní dodává přístroje easyPack do Saúdské Arábie, Chile, Španělska, Irska, Litvy, Lotyšska, Estonska a na Kypr.