Sobotka: Mojí touhou je udělat referendum o přijetí eura

Praha - Řecko by mělo zůstat v eurozóně jen v případě, že splní všechno, co dostalo za úkol. Pokud se tak nestane, mělo by z ní vystoupit, a to i přes vysoké náklady. V rozhovoru pro Českou televizi to řekl prezidentský kandidát Přemysl Sobotka. Jeho velkou touhou a vizí je uspořádat referendum o přijetí eura. „V této chvíli už diskuse o tom, jestli má, nebo nemá být euro přijato, ta prakticky skončila v této zemi. Ani ti největší, teď nevím, jak to mám nazvat, 'eurohujeři', už nemluví o tom, že euro má být v tom a v tom roce přijato.“ Česká televize položila všem kandidátům otázky týkající se aktuálních ekonomických témat. Jejich odpovědi můžete sledovat vždy ve všední den zhruba od 15:45 na ČT24.

Je podle vás snaha vlády zvýšit daně správným krokem k naplnění státního rozpočtu?

Známe-li ten cíl, tak je to samozřejmě správný krok. Jsou to nepřímé daně, které jsou plošně rozložené. Že se nám to nelíbí, tak to je samozřejmé, žádné zvýšení daní se nelíbí, ale v součtu v podstatě ta daňová zátěž zůstává zhruba stejná, nebo je dokonce menší, než byla v roce 2006. Ten cíl je jasný – splnit naše kritéria, která byla dána do vínku této vlády. A to znamená deficit rozpočtu co možná nejmenší a teď má být kolem 100 miliard. Samozřejmě je to i výdajová část, a na té škrtat, to se poměrně výrazně daří. Ono je málo známé, že třeba platy se snížily o deset procent ve státní správě a to je úspora, která také znamená hodně. Tu celou inventuru, tu je potřeba ještě udělat – kolik je nadbytečných institucí, které je možné buď s někým sloučit, a nebo eventuálně zrušit.

Měla by Česká republika přijmout euro?

V této chvíli už diskuse o tom, jestli má, nebo nemá být euro přijato, ta prakticky skončila v této zemi. Ani ti největší, teď nevím, jak to mám nazvat, „eurohujeři“, už nemluví o tom, že euro má být v tom a v tom roce přijato. Pokud budeme plnit kritéria, tak samozřejmě nastoupí ten režim, který je podle maastrichtských kritérií, to znamená vstup do eurozóny, ale podle mého názoru to je úplně jiná Evropská unie, než do které jsme vstupovali, jiná eurozóna, než byla v roce 2004. Takže mojí velkou touhou a vizí bude udělat referendum o přijetí eura.

Jak hodnotíte plán centrální banky na odkup státních dluhopisů?

Krátkodobě to možná pomůže, ale v dlouhodobém výhledu ty peníze, které se vytisknou, musí být také něčím kryty a nemůžou to být jen prázdné papírky. Nevím, jestli tento cíl splní to, co je dáno cílem. Ono nakonec zjistíme, že Evropská centrální banka nemá vůbec žádné peníze, protože všechno je uloženo ve vlastně nedobytných dluhopisech. Je to v daném okamžiku určité selhání politických elit Evropské unie, že neřešily ten problém, který se kupí vlastně už řadu let, a ten nejšťastnější moment mohl být v roce 2008, 2009 při té bankovní krizi.

Jak vidíte budoucnost Řecka v eurozóně?

Pokud se jim podaří napravit všechny chyby a splnit všechno, co dostali za úkol, tak samozřejmě ať zůstanou v eurozóně. Je ale v daném okamžiku jasné, že žádají změkčení, žádají oddálení, a v té chvíli je potřeba udělat ten politický krok a říct: Řecko bohužel nesplňuje kritéria, aby mohlo být v eurozóně. A pak je potřeba udělat ten krok, že Řecko vystoupí z eurozóny. Bude to velmi nákladné, ale bude to méně nákladné, než když to budeme oddalovat jeden, dva, tři roky.

Jak hodnotíte projekt bankovní unie?

Jednak se vystřelil název bankovní unie, ale neřekl se obsah a to je obrovský problém, protože některé signály ukazují na to, že takzvané zdravé dcery, což jsou například naše banky, by mohly být připraveny o svá aktiva a nemocné matky by převedly pasiva k nám. A protože české bankovnictví je velmi dobře kontrolováno, regulováno, je zdravé, tak může doplatit na to, že matky jsou nemocné. A to myslím, že by pro Českou republiku bylo velmi nešťastné, abychom na to přistoupili. To, že musí být určitý dohled, když je tady jedna měna, bavíme se o euru, to je samozřejmě pravda, ale jestli mám dobrou informaci, 6 tisíc bank, nedovedu si představit, jak to z jednoho centra budou řídit, kdyby to byly velké banky, tak bych to ještě pochopil.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s Přemyslem Sobotkou (zdroj: ČT24)