ČEZ pochybuje o výši údajného dluhu vůči Albánii

Praha – Albánská vláda nevysvětlila české energetické společnosti ČEZ, z jakých položek se skládá údajná dlužná částka, jenž si Albánie nárokuje. ČEZ tak proto vyjádřil pochybnosti o svém údajném dluhu ve výši jedné miliardy dolarů (19 miliard korun) vůči Albánii. ČEZ v Albánii provozuje distribuční společnost CEZ Shpërndarje. Ta se letos propadla do ztráty, když albánský regulační úřad zvýšil téměř dvojnásobně výkupní cenu elektřiny, zároveň ale distributorovi zakázal promítnout toto zvýšení do cen pro odběratele.

ČEZ kvůli problémům v Albánii v pondělí vyzval případné uchazeče o distribuční společnost, aby o ni do konce ledna projevili zájem. Albánská vláda ale ve středu uvedla, že hodlá zabránit ČEZu v prodeji jeho majoritního podílu v CEZ Shpërndarje. Zároveň kabinet v Tiraně obvinil českou společnost, že dluží Albánii na způsobených škodách miliardu dolarů.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZu

„Z jakých položek se skládá uváděná částka jedna miliarda dolarů, nám albánskou stranou nebylo vysvětleno, zřejmě obsahuje i domnělé nároky, které by chtěla vymáhat. ČEZ má zájem na tom vést s albánskou stranou i nadále konstruktivní jednání, proto se již nebude k podobným nepodloženým informacím vyjadřovat.“

Půlpánová zároveň upozornila, že ČEZ už při jednáních s albánskou vládou diskutoval také o variantě případného prodeje svého podílu v CEZ Shpërndarje. „Jsme si vědomi toho, že k případnému prodeji je nutný souhlas státních institucí, tudíž bychom samozřejmě neprodali distribuční společnost nikomu, kdo by si potřebný souhlas nebyl schopen získat,“ uvedla Půlpánová.   

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009, kdy získala 76 procent v tamní distribuční společnosti. Letos ale CEZ Shpërndarje začala vykazovat ztrátu kvůli změně výkupních cen elektřiny. V listopadu se pak vyhrotil spor se státními vodárnami, které distribuční společnosti dlužily za odebraný proud 38 milionů eur (960 milionů korun). CEZ Shpërndarje ve snaze přinutit vodárny k zaplacení odpojila tyto firmy od sítě, soud v Tiraně jí ale nařídil dodávky elektřiny obnovit. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.